Vodič za žene za sigurnost na internetu

U proteklom period svjedoci smo strašnog nasilja koje se dešava nad ženama i osobama s invaliditetom. Kod osoba s invaliditetom, pogotovu žena s invaliditetom u nekim slučajevima ni one same nisu svejsne da uopšte poživljavaju nasilje, jer su naučene na takav obrazac ponašanja kao nečeg što se podrazumijeva.

Ono što nastojimo kroz rad na različitim projektima sa našim partnerima jeste da se žene s invaliditetom osnaže, da prepoznaju i prijave sve oblike nasilja ukoliko se desi.

"Vodič za žene za sigurnost na internetu” (The Empowering Internet Safety Guide for Women) koji možete naći na web stranici www.vpnmentor.com je napisan s namjerom da žene bezbijedno koriste internetom. U njemu se govori o uobičajenim situacijama u kojima su žene izložene uznemiravanju u svom svakodnevnom životu – na društvenim mrežama, na poslu, dok se zabavljaju i još mnogo toga – sa primjerenim savjetima o tome kako žene mogu preuzeti kontrolu.

Savjeti koji su ovdje dati podstiču anonimnost, umjesto da rizikuju da budu ciljani. Iako se ovo može činiti u suprotnosti s idejom o podsticanju samoizražavanja, autori ovog vodiča vjeruju da svaka žena treba biti osnažena da sama napravi taj izbor.

"Da li ste ikada bili maltretirani na ulici? Dobili ste grubu poruku u aplikaciji za upoznavanje? Da li je kolega s posla dao komentar o vašem izgledu koji vam jednostavno nije primjeren?

Nisi sam.

Ako potrežite #MeToo pokret, lako je prijaviti se na Twitter ili Facebook i vidjeti koliko je žena žrtava seksualnog uznemiravanja. Bilo lično ili online, žene su to svuda iskusile na ovaj ili onaj način. A sa svim novim načinima na koje je internet otvorio puteve komunikacije, online uznemiravanje je rasprostranjenije nego ikad.

Prema studiji "Pew Research Center”, većina online uznemiravanja se dešava na društvenim mrežama. Iako su i muškarci izloženi online uznemiravanju – što uključuje prozivanje, ismijavanje i fizičke prijetnje – studija je pokazala da su na internetu žene dvostruko češće izložene seksualnom uznemiravanju od muškaraca.

Osim toga, više od polovine žena starosti od 18 do 29 godina navodi da su im bez njihovog pristanka poslane seksualno eksplicitne slike. Ovaj broj samo raste, i dok 70% žena vjeruje da je uznemiravanje na internetu veliki problem, malo njih zna kako ga spriječiti.

Žene su često na meti samo zato što su žene. Napadi su često seksualizirani ili mizoginistički, a retorika se fokusira na njihova tijela i seksualno nasilje. Ovo je i fizički i emocionalno štetno, a žene se često zastrašuju da šute o istom, radije se povuku nego da se izlažu riziku.”

 

Vodič i druge korisne informacije o ovoj temi možete naći na sljedećem linku:

https://www.vpnmentor.com/blog/the-empowering-internet-safety-guide-for-women/

Informacije o vodiču preuzeta sa www.vpnmentor.comAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World