Uspješno ralizovane SPORTSKE IGRE OAZE 2020 - SIO2020

Partnerska organizacija Udruženje Oaza je i ove godine 01. i 02. oktobra uspješno ralizovalo desete, jubilarne "Sportske igre Oaze 2020".

Slika svih učesnika takmičenaja MATP- program za osobe sa višestrukim poteškoćama, zajedno sa njihovim pratiovoma u Dvorani Ramiz Salčin, tokom SIO2020

Organizovana su takmičenja u pet sportskih disciplina: atletika, nogomet, stoni tenis, boćanje i MATP (Program za osobe sa višestrukim poteškoćama) .

Ceremonija otvaranja je održana na otvorenom prostoru "Sportsko-rekreacionog centra Safet Zajko", gdje su održana takmičenja u nogometu i atletici. Stoni tenis, boćanje i MATP  su održani u "Dvorani "Ramiz Salčin" i "Dvorani Dobrinja". 

Na ovogodišnim "Sportskim igrama Oaze 2020" učešće je uzelo 136 takmičara iz 7 ekipa/udruženje/škola/.

Ekipe učesnice SIO2020:

1. Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo

2. Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama Sunce Pale

3. JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ''Mjedenica'' – Sarajevo

4. Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" – Mostar

5. JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" – Sarajevo

6. Udruženje majke djece sa posebnim potrebama "Radost života" – Sarajevo

7. Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA".

Zbog pandemije (Corona virus) organizacija ovog događaja je bila u skraćenom formatu, poštujući sve mjere koje su neophodne za sigurnost učesnika. Pomoć u provedbi svih sigurnosnih epidemioloških mjera, pružila je GSS (gorska služba spašavanja) Novi Grad. Pored GSS sigurnu ralizaciju SIO2020 pružale su i Policijska uprava Novi grad, Vatrogasna brigada Novi Grad, Hitna pomoć Sarajevo i Sigurnosna agencija Securitas.

Fokus cijelog događaja, pored sportskih sadržaja, bio je na sigurnosti takmičara što je podrazumjevalo propisanu distancu, redovnu i pravovremenu dezinfekciju i nošenje zaštitnih maski. Bez obzira na novonastalu situaciju sve je proteklo u najboljem redu što je još jedno novo veliko iskustvo za Udruženje Oaza.

Iako su održane u specifičnoj situaciji, SIO2020 su pokazale snagu i volju da mogu opstati i u teškim situacijama, a sreća na licima svih takmičara i tajmičarki najbolji je pokazatelj kakva je atmosfera bila na „Sportskim igrama Oaze 2020".

Udruženje Oaza realizuje "Sportske igre Oaze” u okviru projekta "Moje pravo na sport" koji finansira MyRight u okviru programa u Bosni i Hercegovini.

Više informacija i slika možete naći na facebook stranici Udruženja Oaza i na slijedećim web linkovima:

https://udruzenjeoaza.ba/

https://udruzenjeoaza.ba/sio-2020/.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World