Unapređenje Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala

Na inicijativu Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije "Zajedno smo jači" te drugih udruženja iz ovog kantona, na telefonskoj sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK/Ž održanoj 19. marta 2020. godine, usvojena je „Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja".

Nakon što je Zavod prošlog mjeseca potpisao Sporazum o pružanju stomatoloških usluga za osobe sa invaliditetom sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, unapređenje „Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja" je još jedan veliki pomak u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, te drugih osiguranika u ovom kantonu.

Kroz kampanju #PonosniNaSebe u okviru zajedničkih aktivnosti, upravo se radilo i još uvijek se radi na poboljšanju saradnje koalicija sa zavodima zdravstvenog osiguranja i drugim zdravstvenim ustanovama u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite, usluga i pomagala za osobe sa invaliditetom.

Vodeća organizacija Koalicije "Zajedno smo jači "Udruženje mladih "Ružičnjak - Los Rosales" zajedno sa svim članicama izrazilo je svoje veliku zahvalnost ZZO HNK/Ž, te se nada nastavku uspješne saradnje i ububuće.

Više informacija na web stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K na slijedećem linku: https://www.zzo.ba/bs/novost/odrzana-sjednica-upravnog-vijeca-zzo-hnzk--dodatnih-500000-km-za-ortopedska-i-druga-pomagala-s-liste-pomagala-Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World