U Tuzli i Bijeljini održana predstava „Lične priče“ u formi forum teatra

U okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje-građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja", 26. i 27. aprila 2022. godine održana je predstava „Lične priče" u Tuzli i Bijeljini.

Slika nastala tokom prve predstave održane u kinu „kaleidoskopPrva predstava održana je u Kinu „Kaleidoskop" Tuzla, a druga u Hotelu „Drina" u Bijeljini.

Predstava je nastala kao rezultat podrške među jednakima organizovane širom Bosne i Hercegovine za osobe s invaliditetom u riziku od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Predstava je inspirisana stvarnim iskustvima osoba s invaliditetom i prikazazuje lične priče aktivista i aktivistica koji su osmislili i pripremili predstavu.

Predstava je održana u formi forum teatra i sadržavala je 5 kratkih isječaka iz stvarnih života učesnika, koji su progovarili o temama seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom. Predstavljene su scene u kojima su glumile same aktivistice i aktivisti, osobe s invaliditetom.

Slika nastala tokom druge predstave održane u Hotelu Drina u Bijeljini, 27. aprilPrikazane su situacije: zadirkivanja i nasilja od strane vršnjaka zbog fizičkog izgleda, fizičko zlostavljanje tokom vožnje autobusom, osporavanje prava i nemogućnost izbora aktivnosti i hobija kojim se osoba s invaliditetom želi baviti, nemogućnost raspolaganja vlastitim primanjima i diskriminacija kojoj je izložena majka s invaliditetom kojoj u bolnici ne dozvoljavaju da vidi svoju bebu.

Prema konceptu forum teatra u drugom dijelu predstave publika je imala priliku da uzme aktivno učešće, te da promijeni tok scena po njihovom izboru i mišljenju. Gledaoci iz publike su se našli u ulogama glumaca, te svojim doprinosom obogatili predstavu.

Nakon predstave za izvođače i publiku pripremljen je koktel uz druženje.

Osim Tuzle i Bijeljine predstava će se održati u mjesecu maju u Sarajevu i Mostaru.

Predstava „Lične priče" nastala je kao dio aktivnosti u okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje nad osobama sa invaliditetom – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja" kojeg u BiH koordinira MyRight- Empowers people with disabilities, implementiraju Udruženje slijepih Kantona Sarajevo i Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla a podržan je od Radiohjälpen.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World