Trening u okviru projekta Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje

Partnerske organizacije Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos" Tuzla i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo od 11. - 16. jula 2021. godine realizuju trening „Građenje kapaciteta voditelja vršnjačke podrške (peer lidera), osoba s invaliditetom za prepoznavanje, prevenciju i reagovanje na seksualno i rodno zasnovano nasilje".

Slika. Na slici su učesnice i učesnici treninga koji stoje u sali u toku jedne od vježi.

Treningu prisustvuje 20 predstavnica/ka organizacija osoba s invaliditetom iz BiH s ciljem da usvoje znanja i vještine za vođenje grupa vršnjačke podrške i davanje informacija zainteresovanim pojedincima i organizacijama o adekvatnim načinima reagovanja i zaštite od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom.

Na treningu se aktivno radi na usvajanju znanja o pravnom i postojećem okviru i nadležnosti institucija i značaju jačanja kapaciteta u organizacijama kada je riječ o borbi protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom, te kako na njega reagovati u odnosu na žrtve i počinioce, nadležne institucije i na javnost. Posebna pažnja će biti posvećena učenju o pitanjima roda i rodnih uloga, važnosti podrške među jednakima (peer podršci) i savjetovanju i podršci osobama s invaliditetom, žrtvama seksualnog i rodno zasnovanog nasilja i osoba u riziku koju će pružati kontakt osobe u organizacijama (focalpoint).

Trening je organizovan u okviru projekta "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja˝ koji implementiraju IC Lotos Tuzla i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru MyRight- Empowers people with disabilities programa u Bosni i Hercegovini, finansiranom od strane Radiohjälpen u periodu od oktobra 2020. do septembra 2022.


 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World