Svjetski dan osoba s Down sindromom - 21. mart

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Down sindromom – 21. marta, danas je Udruženje „Život sa Down sindormom FBiH" relizovalo panel-diskusiju pod nazivom „Pravičnost u pristupu zdravstvenim uslugama".

Ovim panelom Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH" se pridružilo globalnoj kampanji podizanja svijesti o važnosti preventivnog praćenja zdravstvenog stanja osoba s Down sindromom i pravičnom pristupu zdravstvenim uslugama. Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom 2024 Udruženje je organizovalo u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva.

Na panel-diskusiji učestvovali su predstavnici: Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Kliničkog centra Univeziteta Sarajevo, Opće bolnice „Abdulah Nakaš", Doma zdravlja Kantona Sarajevo, Centara za rani rast i razvoj Kantona Sarajevo, Porodičnog Savjetovališta Kantona Sarajevo, Koordinacije organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, civilnog društva, roditelji djece s Down sindromom i mladi sa Down sindromom.

Uvodne prezentacije panelistica i panelistica među koja je bila i regionalna koordinatorica MyRight za Evropu Binasa Goralija, pokrenule su vrlo konstruktivnu diskusiju učesnika i učesnica, usvojeno je nekoliko ključnih zaključaka koji znače prvenstveno nastavak zajedničkog rada našeg udruženja i Federalnog ministarstva zdravstva, ali i ostalih zainteresovanih.

Pored ovog panela Udruženje Život sa Down sindormom Federacije Bosne i Hercegovine i Udruga za Down sindrom Mostar su povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom realizovale niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti o pravima osoba s Down sindromom i više informacija o istim možete naći na njihovim facebook stranicama.

#SvjetskiDanOsobaSDownSindromom
#PravičnostUPristupuZdravstvenimUslugama
#DownSindromBiH

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World