Sastanak Foruma ŽSI Koalcije OOSI TK i učešće na Osmomartovskom maršu

U okviru projekta „Ovdje sam - vidljiva i ponosna" članice Foruma žena s invaliditetom Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona su održale drugi sastanak 08. marta 2023. godine. 

Slika nastala tokom drugog sastanka Foruma žena s invaliditetom u IC Lotos u Tuzli 8. marta

Razgovaralo se o aktivnostima koje će Forum realizovati u narednom periodu, a također je započeto snimanje poruka članica od kojih je kreiran zajednički kratki film koji možete naći na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=5K4aH5hQ704

Na poziv Udruženja „Amica Educa" članice Foruma su uzele učešće na maršu za obilježavanje 8. marta na Trgu „Slobode" Tuzla i transparentima prenijele svoje poruke, te podielile ranije pripremljene letke za građanke i građane. Članice Foruma su zajedno sa ostalim predstavnicama udruženja i organizacija koji se bave ljudskim pravima i pravima žena, vrijedno i aktivno kroz šetnju ulicama Tuzle promovisale prava žena s invaliditetom, čime su dale izuzetan doprinos obilježavanju Međunarodnog dana žena.

Slika nastala tokom Osmomartovskog marša na Trgu Slobode u Tuzli, na kojem članice foruma drže transparente sa svojim porukama za poštivanje prava žena s invaliditetom.

Ovaj događaj je veoma dobro podržan od sugrađana, kao i medija, i predstavlja pravi primjer važnosti jedinstvenog glasa žena koje su zajedno u javnost poslale važne poruke i zahtjeve za ravnopravnost žena u našem društvu.

Članice Foruma su bile vidljive i ponosne i hrabro su iznijele svoje stavove pokazujući svojim primjerom da su žene s invaliditetom, kao dio pokreta za prava žena generalno, prepoznate kao bitna karika u borbi za jednake mogućnosti i ljudska prava.

O formiranju Foruma žena s invaliditetom Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona i njihovim porukama koje su prenijele na maršu povodom 8. marta, za RTV7 u emisiji "Na morgini” govorelie su project koordinatorica Adisa Kišić te članice Forumu žena s invaliditetom koju možete naći na sljedećem linku: https://youtu.be/2q0Du7xqh0s

Projekat „Ovdje sam - vidljiva i ponosna” je finansiran kroz program MyRight-a od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja Embassy of Sweden in Sarajevo.

Više informacija o projektu možete naći na sljedećem linku:

http://myright.ba/ovdje-sam-vidljiva-i-ponosna

#OvdjeSam #VidljivaiPonosna #VisibleAndProud #ŽenesInvaliditetom

#WomenWithDisabilitie #ForumiŽenasInvaliditetom

#Ariticle6UNCRPD #GenderEquality #SDG5

#LeaveNoOneBehind #BiH

#MyRightBiH

#KolosiBijeljina

#KoalicijaOOSIRegijeDoboj

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomHNK

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomTuzlanskogKantona

#KoordinacioniOdborUdruženjaOsobaSaInvaliditetomKantonaSarajevo

Više slika možete naći na facebook stranici: Vidljiva & Ponosna

„Irazi koji su radi preglednosti navedeni u jednom gramatičkom rodu u objavama na web stranici myright.ba se bez diskriminacije odnose i na muškarce i na žene."

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World