Saradnja i partnerstvo u razvoju kapaciteta za samostalan život OSI

Partnerska organizacija Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos" Tuzla realizovala je konferenciju „Saradnja i partnerstvo u razvoju kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom” 13. i 14. oktobra 2021. godine u Tuzli.

Grupna slika učesnika konferencijeKonferencija je organizovana povodom završetka ciklusa projekta „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom u BiH" kojeg Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla implementira u saradnji sa Centrom za samostalan život iz Štokholma STIL - personlig assistans och politisk påverkan u okviru programa MyRight- Empowers people with disabilities u BiH. Cilj projekta je povećano učešće mladih osoba sa invaliditetom u promociji prava i jednakih mogućnosti.

Konferenciji je prisustvovalo oko 60 učesnica/ka, uživo i online putem ZOOM-a, predstavnica/ka organizacija civilnog društva, organizacija osoba s invaliditetom iz cijele BiH, predstavnika institucija vlasti itd. Konferencija je bila prilika da o iskustvima i postignućima projekta govore svi koji su bili uključeni u njegovo kreiranje, tok i aktivnosti. 

Slika učesnica/ka nastala tokom konferencijeUčesnice/i projekta, mlade osobe s invaliditetom i njihovi roditelji i članovi porodica, podijelili su svoja iskustva o pozitivnim promjenama koje su doživjeli u svojim životima. Također, svoja mišljenja su podijelili i trenerice i saradnici na projektu, predstavnici partnerskih organizacija iz Švedske i MyRight BiH, kao i neki od začetnika i ikona samostalnog života iz Srbije, Crne Gore, BiH, predstavnice medijskih kuća itd. Prisutnima se obratio i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Esad Džidić koji je prisustvovao Konferenciji, a mediji su vrlo dobro popratili događaj. 

Učesnice/i su imali priliku pogledati i dokumentarni film „Živi samostalno, nisi sam" koji je kreiran u okviru projekta, a opisuje doživljaje i iskustva učesnica/ka projekta.


Više informacija možete naći na facebook stranici Informativnog centra za osobe sa invaliditetom "Lotos” Tuzla i na web stranici na sljedećem linku: https://www.ic-lotos.org.ba/Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World