Pres-konferencija povodom najave kampanje 'BEZBROJ RAZLOGA ZA ŽIVOT'

Partnerska organizacija Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'Feniks' 31. avgusta 2019. godine organizovala je pres-konferenciju za medije u susret obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja i povodom najave kampanje "BEZBROJ RAZLOGA ZA ŽIVOT".

Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. oktobar, obilježava se na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje od 1992. godine. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je "Promocija mentalnog zdravlja i prevencija samoubistva". S obzirom na rastući izazov pojave samoubistava u svijetu i kod nas, ali i kontinuirane probleme s kojima se suočavaju mladi i koji ih nerijetku tjeraju na emigriranje iz BiH, Udruženje 'Feniks' će od oktobra ove godine pokrenuti novu kampanju pod naslovom "BEZBROJ RAZLOGA ZA ŽIVOT".

Samoubistvo je pojava koja postoji koliko i civilizacija, ali u posljednjim desetljećima, zahvaljujući nizu složenih uslova i činilaca, postaje sve raširenije. Razmjere koje pojava samoubistva poprima u modernom dobu nisu ništa manje nego alarmantne. Procjenjuje se da godišnje od svoje ruke umre oko 800.000 ljudi širom svijeta, a samoubistvo je primarni uzrok smrti kod osoba između 15 i 29 godina starosti.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'Feniks' nastoji primjerima svoje višegodišnje uspješne prakse skrenuti pažnju na mogućnosti oporavka od ličnih kriza i na prilike za suprotstavljanje pritiscima života u modernom dobu, naročito u društvu u kojem se ekstremni stresovi akumuliraju ne samo godinama i decenijama, već se prenose iz generacije u generaciju.

Kampanja se realizuje kao dio aktivnosti projekta "Organizaciono i institucionalno jačanje Feniksa sa razvojem mehanizama održivosti”, koji Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'Feniks' implementira u partnerstvu sa Švedskom nacionalnom asocijacijom za socijalno i mentalno zdravlje RSMH, u okviru MyRight programa 2018. - 2021. u Bosni i Hercegvini.

Video prilog RTV7 Tuzla možete pogledati ispod.


Saopštenje za medije Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'Feniks' možete naći OVDJE.

Više informacija na web stranici Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'FENIX' na sljedećem linku: https://tkfenix.ba/
Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World