Predstavnice MyRight BiH na prvom Globalnom samitu o invalidnosti

Amna Alispahić, iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i Nataša Maros, projekt koordinatorica u MyRight BiH uzet će učešće na prvom Globalnom samitu o invalidnosti, koji se održava u Londonu 24. jula 2018. godine.

Slika. Predstavnice MyRight BiH uzet će učešće na prvom Globalnom samitu o invalidnosti, koji se održava u Londonu 24. jula 2018.

Na Globalni samit o invalidnosti su pozvani predstavnici vlada kako bi se potpisivanjem Povelje za promjenu obavezali na bolje sprovođenje prava osoba s invaliditetom.

Vlade su zamoljene da potpišu Povelju za promjenu kako bi se obavezale da će više raditina ispunjenju obaveza vezanih za poštovanje prava osoba s invaliditetom.

Stručne radne grupe osoba s invaliditetom su već navele četiri ključne teme kao polazne tačke, a svaka država je slobodna da odluči koji su to prioriteti na čijem ispunjenju će raditi.

Jedna od ključnih tema, je inkluzivno obrazovanje, koje se treba ubrzano rješavati. Druga tema na listi najvažnijih oblasti na kojima se treba raditi tiče se ortopedskih i drugih pomagala. Ostale dvije se bave ekonomskim osnaživanjem osoba s invaliditetom i borbom protiv stigme i diskriminacije.

Vlade trebaju do 12 jula napisati i izvijestiti na kojim će prioritetnim oblastima raditi.

Organizacije osoba s invaliditetom takođe se potiču da potpišu Povelju za promjene Globalnog samita o invalidnosti.

Ako vaša organizacija želi potpisati Povelju, pošaljite e-mail na adresu summit@ida-secretariat.org do 12. jula 2018. godine i uključite i sljedeću rečenicu u tekst poruke na engleskom jeziku „I am writing on behalf of [insert the name of the organization] to confirm our interest in signing the Charter for Change for the upcoming Global Disability Summit.' Prevod ove rečenice je „Pišem vam u ime [napišite ime organizacije] kako bi potvrdili naš interes za potpisivanje Povelje o promjeni za predstojeći Globalni samit o invalidnosti".

Organizacije osoba s invaliditetom koje potpišu Povelju se ne obavezuju, nego samo podržavaju ono što njihova vlada čini.

#DisabilitySummit #NowIsTheTime

Više o Globalnom samitu o invalidnosti na: http://www.internationaldisabilityalliance.org/summit




Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World