Predstava „Lične priče“ održana u Sarajevu i Mostaru

U okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje- građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja", 08. i 09. maja 2022. godine održana predstava „Lične priče" u Sarajevu i Mostaru.

Grupna slika aktera nastala tokom predstave u Sarajevu, 08. maja 2022.

Predstava „Lične priče" je 08. maja održana je u Pozorištu mladih Sarajevo, dok je 09. maja održana u Centru „Los-Rosales" u Mostaru.

Predstava je nastala kao rezultat podrške među jednakima organizovane širom Bosne i Hercegovine za osobe s invaliditetom u riziku od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Predstava je inspirisana stvarnim iskustvima osoba s invaliditetom i prikazazuje lične priče aktivista i aktivistica koji su osmislili i pripremili predstavu.

Predstava je održana u formi forum teatra i sadržavala je 5 kratkih isječaka iz stvarnih života učesnika, koji su progovarili o temama seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom. Predstavljene su scene u kojima su glumile same aktivistice i aktivisti, osobe s invaliditetom.

Slika nastala tokom predstave u Los Rosales u Mostaru, na kojoj se vide glumci i glumice tokom predtave te se jednim djelom vidi publika

Prikazane su situacije: zadirkivanja i nasilja od strane vršnjaka zbog fizičkog izgleda, fizičko zlostavljanje tokom vožnje autobusom, osporavanje prava i nemogućnost izbora aktivnosti i hobija kojim se osoba s invaliditetom želi baviti, nemogućnost raspolaganja vlastitim primanjima i diskriminacija kojoj je izložena majka s invaliditetom kojoj u bolnici ne dozvoljavaju da vidi svoju bebu.

Prema konceptu forum teatra u drugom dijelu predstave publika je imala priliku da uzme aktivno učešće, te da promijeni tok scena po njihovom izboru i mišljenju. Gledaoci iz publike su se našli u ulogama glumaca, te svojim doprinosom obogatili predstavu.

Osim Sarajeva i Mostara, predstava je u aprilu održana u Bijeljini i Tuzli.

Predstava „Lične priče" nastala je kao dio aktivnosti u okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje nad osobama sa invaliditetom – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja" kojeg u BiH koordinira MyRight- Empowers people with disabilities, implementiraju Udruženje slijepih Kantona Sarajevo i Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla a podržan je od Radiohjälpen.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World