Peer Support sastanci za mlade osobe s invaliditetom i njohove roditelje

Partnesrska organizacija Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla 30. avgusta 2022. godine je organizovala Peer Support sastanak za mlade osobe s invaliditetom i sastanak za njihove roditelje.

Slika nastala tokom sastanka mladih osi u bašti u Kluba Tema sastanka mladih je bila: „Zagovaranje za pristupačnost". Mlade osobe s invaliditetom su iznijeli inicijative poput potrebe za osiguravanjem rampi za korisnike kolica u ustanovama u lokalnim zajednicama učesnika itd.

Roditelji su na sastanku razmjenjivali iskustva i izazove s kojima se suočavaju u životu sa mladim osobama s invaliditetom, dijeleći pozitivne načine pružanja podrške kako bi samostalnost i dostojanstven život mladih u što većoj mjeri bio ostvaren. 

Slika nastala tokom sastanka roditelja i drugih članova porodica mladih osi u bašti u restoranu „citta del sale

Roditelji mladih osoba s invaliditetom koji su već duže vrijeme uključeni u program I.C. „Lotos" su ohrabrili nove roditelje koji su se tek uključili da preduzmu korake kako bi svojoj djeci, mladim osobama s invaliditetom, omogućili samostalan život.

Peer Support sastanci su održani u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini" koji Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla realizuje u saradnji sa Centrom za samostalan život iz Štokholma STIL - personlig assistans och politisk påverkan, finansiranom od strane MyRight- Empowers people with disabilities u okviru programa u Bosni i Hercegovini. 

Više informacija možete naći na facebook stranici Informativnog centra za osobe sa invaliditetom "Lotos” Tuzla i na web stranici na sljedećem linku: https://www.ic-lotos.org.ba/

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World