Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom - 3. decembra

Partnerske organizacije i koalicije organizacija osoba s invaliditetom koje relizuju projekte kroz MyRight program u Bosni i Hercegovini će ove godine, kao i prethodnih godina obilježiti Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojim se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću i pravima garantovanim UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, organizujući različita dešavanja u svojim lokalnim zajednicama.

Slika na kojoj je UN logo za IDPD, pored loga piše - International Day of Persons with Disabilities 3 DECEMBER Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo tim povodom u subotu, 3. decembra 2022. godine, organizuje prijem za predstavnike organizacija osoba s invaliditetom, te predstavnike političkog, kulturnog i javnog života i medija.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom proglašeno je 1992. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3. Cilj obilježavanja ovog zanačajnoog datuma je promovisanje prava i blagostanja osoba s invaliditetom u svim sferama društva i razvoja, i podizanje svijesti o stanju osoba s invaliditetom u svakom aspektu političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Tema Međunarodnog dana osoba s invaliditetom za 2022. godinu je „Transformativna rješenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog svijeta".

Sveobuhvatna tema će pokriti tri različita interaktivna dijaloga kroz sljedeće tematske oblasti:

  • Inovacije za inkluzivni razvoj osoba s invaliditetom u zapošljavanju (SDG8)
  • Inovacije za razvoj inkluzije osoba s invaliditetom u smanjenju nejednakosti (SDG10)
  • Inovacija za inkluzivni razvoj osoba s invaliditetom: sport kao primjer dobre prakse i mjesto inovacija, zapošljavanja i pravičnosti

Više informacija o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom možete naći na sljedećem linku: 

https://www.un.org/development/desa/disabilities/international-day-of-persons-with-disabilities-3-december/international-day-of-persons-with-disabilities-idpd-3-december-2022.html

#IDPD2022 #UNCRPD #SDGs #LeaveNoOneBehind

Više o aktivnostima naših partnerskih organizacija i koalicija povodom Međunarodnog dan osoba s invaliditetom možete naći na sljedećim linkovima:

#KolosiBijeljina

#KoalicijaOOSIRegijeDoboj

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomHNK

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomTuzlanskogKantona

#KoordinacioniOdborUdruženjaOsobaSaInvaliditetomKantonaSarajevoAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World