Obilježavanje 21. marta - Svjetskog dana osoba sa Down sindromom

U našoj zemlji i svijetu 21. mart se obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. Datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma. Simbol Svjetskog dana osoba sa Down sindromom su šarene čarape jer su one simbol različitosti.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja, te međunarodna podrška kako bi se poštovala prava osoba s Down sindromom i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Slika 1. Obilježavanje 21. marta_Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, Sarajevo

Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH" je tim povodom 21. marta 2019. godine u Sarajevu organizovlo šetnju od trga ispred BBI Centra do Katedrale pod sloganom "Skupa u školskim klupama" i "Da niko ne bude izostavljen", stavljajući time kvalitetno inkluzivno obrazovanje kao osnovu i ključ za dalju inkluziju osoba sa invaliditetom u društvo.

U šetnji su učešće uzeli mnogobrojni građani, među kojima u najvećem broju učenici osnovnih i srednjih škola, članova udruženja i njihovih porodica, te svi ministri i ministrice Vlade Kantona Sarajevo.

Slika 2. Obilježavanje 21. marta_Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, Sarajevo

Pred Katedralom je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić zajedno sa Kenanom Kovačevićem, članom Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH" pročitala izjavu u kojoj je simbolično dala obećanje da će svi zajedno stvarati društvo jednakih mogućnosti i prilika, te da će svako dijete u školi učiti u skladu sa svojim mogućnostima, da vrtići i škole trebaju postati inkluzivniji, te biti prvi i najvažniji dokaz inkluzivnosti našeg cijelog društva, kao i da ove ustanove postanu mjesta na koja će roditelji s povjerenjem i zadovoljstvom slati svoju djecu jer će znati da im je omogućeno da zajedno sa svojim vršnjacima stiču kvalitetno obrazovanje. Na kraju su ministrica Bogunić i Kenan potpisali izjavu.

Gostovanje predsjednice Udruženja "Život sa Downovim sindromom FBiH" Sevdije Kujović u jutranjem programu BHRT-a povodom obilježavanje 21. marta - Svjetskog dana Down sindroma možete pogledati na linku ispod. 


#LeaveNoOneBehind#WDSD19 #WorldDownSyndromeDay #LotsOfSocks #DaNikoNeBudeIzostavljen #UdruženjeŽivotSaDownSindromomFBiHAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World