Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. decembar

"Liderstvo i učešće osoba s invaliditetom u inkluzivnom, pristupačnom i održivom svijetu nakon COVID-19” tema je ovogodišnjeg obilježavana ovog značajnog datuma za osobe s invaliditetom.

MyRight logoInkluzija osoba s invaliditetom je suštinski uslov za očuvanje ljudskih prava, održivi razvoj, mir i sigurnost. Inkluzija je također ključna za ostvarenje ciljeva iz Programa održivog razvoja 2030, koja slijedi princip da niko ne smije biti izostavljen. Posvećenost ostvarivanju prava osoba s invaliditetom nije samo pitanje pravde nego i ulaganje u zajedničku budućnost.

Globalna kriza COVID-19 produbljuje postojeće nejednakosti, razotkrivajući razmjere isključenosti i naglašavajući da je rad na inkluziji osoba s invaliditetom imperativ. Osobe s invaliditetom čiji se broj procjenjuje na milijardu osoba – jedna su od najisključenijih grupa u našem društvu i među najteže su pogođenima u ovoj krizi po broju smrtnih slučajeva.

Čak i prije pandemije, osobe s invaliditetom su imale ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zapošljavanju i drugim svakodnevnim društvenim aktivnostima. Stoga je potrebno integrisati i sistemski ulagati više resursa za poštovanje, zaštitu i unapređenje prava osoba s invaliditetom kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom ne budu izostavljene.

Više informacija o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom na sljedećem linku: https://www.un.org/en/observances/day-of-persons-with-disabilities

#IDPD21 #OSI #Liderstvo #Učešće #InkluzijaAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World