Međunarodni dan osoba s Down sindromom – 21. mart

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s Down sindromom provodi se pod motom "Sa nama - a ne za nas” i temelji se na pristupu invaliditetu sa stanovišta ljudskih prava.

Na slici su tri djevojke od kojih je jedna djevojka sa Down sindromom. Slika je nastala tokom MyRight treniga za članice foruma žena s invaliditetom u Međugorju u oktobru 2022.Osobe s Down sindromom pozivaju relevantne vlasti naše zemlje da im osiguraju pravo na donošenje odluke uz podršku o pitanjima koja se tiču kvalitete njihovih života, a ne da to rade drugi umjesto njih.

U okviru projekta "Ovdje sam – vidljiva i ponosna” formirani su Forumi žena s invaliditetom koji uključuju i djevojke i žene s Down sindromom. Cilj rada Foruma je da omogući članicama da zagovaraju za ono što smatraju da je najvažnije za poboljšanje njihove pozicije u društvu.

Članice Foruma žena s invaliditetom u pet koalicija OOSI, u Bijeljini, Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Doboju, zajednički će raditi kako bi postale #Vidljive i #Ponosne u pokretu za prava osoba s invaliditetom i u svojim zajednicama.

Više o obilježavanju Međunarodnog dana osoba s Down sindromom možete naći na Facebook stranicama Udruženje "Život sa Down sindromom" FBiH, Udruga za Down sindrom Mostar

i na https://www.worlddownsyndromeday.org/

#WorldDownSyndromeDay2023 #WDSD #WithUsNotForUs

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World