Konferencija - Žene sa invaliditetom i rodna ravnopravnost

Konferencija "Žene sa invaliditetom i rodna ravnopravnost" održana je u Neumu u periodu od 4. do 6. juna 2024. godine.

Slika sa konferencije

Cilj Konferencije je da se osvijetle izazovi sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom u kontekstu rodne ravnopravnosti, kao i da se podstakne dijalog o rješenjima i politikama koje mogu unaprijediti njihov položaj u društvu.

Položaj žena sa invaliditetom nosi specifične izazove zbog kombinacije rodnih prepreka i invaliditeta, a kao rezultat se javlja stigmatizacija koja proističe iz prisustva invaliditeta i rodnih uloga žene. Stigma povezana sa invaliditetom dodatno pogoršava rodne predrasude, otežavajući pristup obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti, te otežava ostvarivanje mnogih drugih prava.


Nakon svečanog otvaranja konferencije „Žene sa invaliditetom i rodna ravnopravnost", održana je prezentacija projekata i programa koji se bave osnaživanjem žena sa invaliditetom i pitanjima rodne ravnopravnosti, nakon čega je usledio panel koji je moderirao MyRight „Osnaživanje žena sa invaliditetom".

Panelistice su govoreile o sljedećim temama:

Jelena Mišić, predsjednica Foruma žena sa invaliditetom regije Doboj - „Od inspiracije do akcije: Kako mentorstvo i forumi mogu promovirati inkluziju žena sa invaliditetom".

Amira Salković, psihoterapeutkinja koja je pružala psihološku podršku ženama sa invaliditetom iz pet foruma - „Otključavanje potencijala: Istraživanje uticaja psihoterapije na žene sa invaliditetom".

Ajla Huseinović, članica Foruma žena sa invaliditetom Kantona Sarajevo - „Od učesnice do zastupnice: Kako me je psihoterapija osnažila kao ženu sa invaliditetom".

Moderator je bila MyRight regionalna koordinatorica Binaša Goralija.

Drugi dan konferencije je protekao u duhu otvorene komunikacije i zajedničkog djelovanja na polju prevencije i zaštite žena sa invaliditetom od nasilja i diskriminacije, kako se formira rodni identitet odgojem, društvenom uticaju, kako se u praksi on prepoznaje. U drugom panelu govorilo se o aktivizmu žena sa invaliditetom. Primjeri iz svakodnevnog života su ilustrirali na koji način možemo svi zajedno stvarati sigurno okruženje za žene sa invaliditetom. Razgovaralo se postojećim i budućim zakonskim rješenjima i mehanizmima zaštite koji su nam na raspolaganju.

Ključni predstavnici institucija, organizacija civilnog društva i vlasti razgovarali su o pristupu sistemu usluga za žene sa invaliditetom, koji je često ograničen zbog neadekvatne podrške, nedostatka prilagođenih usluga, arhitektonskih barijera i dr.

Učešće u panelima su uzele Selma Plančić, predsjednica Foruma žena s invaliditetom Tuzlanskog kantona, Nadina Imamović, članica Foruma žena s invaliditetom Kantona Sarajevo, Fata Kovačević Foruma žena s invaliditetom Tuzlanskog kantona, te druge aktivistice za prava ženea s invaliditetom i predstavnice institucija.

Tokom završnog dana Konferencije: Žene sa invaliditetom i rodna ravnopravnost" razgovaralo se o postignućima i izazovima sa kojima se žene s invaliditetom suočavaju svakodnevno, ali su istaknute mogućnosti i inspirativni programi za njihovo ekonomsko osnaživanje.

Istražene su regionalne perspektive i važnost zajedničkog djelovanja, i značaj uključivanja žena u pokret osoba s invaliditetom, kako bi žene sa invaliditetom na ravnopravan način ostvarivale svoja prava i imale dostojanstven život.

U panelu posvećenom ekonomskom osnaživanju učešće su uzeli Suvad Zahirović, Zumreta Galijašević i Sandra Marković iz Informativnog centra za osobe s invaliditetom "Lotos" Tuzla, te Nataša Maros, projekt koordinatorica u MyRight.

Učesnici konferencije su bili stručnjaci, aktivisti, predstavnice foruma žena s invaliditetom i predstavnici relevantnih institucija i organizacija koji će kroz panel diskusije i prezentacije podijeliti iskustva i preporuke za unapređenje prava i položaja žena sa invaliditetom.

Konferencija je omogućila jedinstvenu priliku da se promovišu prava, potrebe i postignuća žena i djevojčica sa invaliditetom i da se podstaknu zajednički napori na stvaranju inkluzivnog društva koje jednako poštuje i štiti prava svih svojih članica.

Konferenciju organizuje Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla, uz podršku različitih donatora, a suorganizator je MyRight.

Više slika možete naći na facebook stranici: Vidljiva & Ponosna

#ZaSnažnijiGlasŽena #VisibleAndProud #VidljiveiPonosne #ženesinvaliditetom #rodnaravnopravnost #osnaživanje #mentorskiprogram #forumiženasinvaliditetom #psihološkapodrška #ekonomskoosnaživanje #NištaoNamaBezNas #InvestInWomenAccelerateProgress #GenderEquality #SDG5 #LeaveNoOneBehind #BiH

„Izrazi koji su radi preglednosti navedeni u jednom gramatičkom rodu u objavama na web stranici myright.ba se bez diskriminacije odnose i na muškarce i na žene."


Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World