Koalicija OOSI regije Doboj u oktobru mjesecu realizovala je niz aktivnosti

Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj u oktobru mjesecu realizovala je niz aktivnosti.

Slika. U prostorijama Udruženja distrofičara u Tesliću 19. oktobra 2020. godine je održana radionica na temu UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, o članova 19. 24. i 27.

U prostorijama Udruženja distrofičara u Tesliću 19. oktobra 2020. godine je održana radionica na temu UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, članova 19. 24. i 27. Radionica je Follow up aktivnost prošlomjesečne radionice. Cilj je da se predstavnici organizacija članica Koalicije upoznaju sa odredbama navedenih članova, važnosti monitoringa i zagovaranja za njihovu implementaciju.

Ovom prilikom je predstavljena i kampanja #ProbudiSe koja se realizuje u okviru projekta "Kvalitetno inkluzivno obrazovanje – sada!", koji implementiraju MyRight i udruženje DUGA. Cilj kampanje je jačanje svijesti javnosti o pravu i značaju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svu djecu i mlade, a naročito za djecu i mlade sa invaliditetom.

Koalicija je 20. oktobra putem Skype platforme održala sastanak predstavnika organizacija članica, na kojem su razmatrani problemi i izazovi sa kojima se susreću organizacije članice Koalicije tokom pandemije kao i naučene lekcije, analizirane zajedničke aktivnosti, te predstavljeni zaključci sa sastanka predstavnika MyRight-a i predstavnika svih 5 koalicija, koji je realizovan 09. oktobra. Na sastanku su dogovorene i pripremne aktivnosti za izradu prijedloga plana aktivnosti za narednu godinu u okviru zajedničkih aktivnosti Koalicije za 2021. godinu, te je predstavljena saradnja Aktiva mladih Koalicije sa Udruženjem mladih sa invaliditetom InfoPart iz Banja Luke.

Slika. u prostorijama vodeće organizacije koalicije, udruženju paraplegičara regije doboj 13. oktobra održana je druga po redu radionica na temu „prihvatanje invaliditeta kao dijela vlastitog identitetaU prostorijama vodeće organizacije Koalicije, Udruženju paraplegičara regije Doboj 13. oktobra održana je druga po redu radionica na temu „Prihvatanje invaliditeta kao dijela vlastitog identiteta". Na radionici su učestvovali članovi Aktiva mladih, koji su ovom prilikom razgovarali na temu invaliditeta i važnosti uključivanja u lokalnu zajednicu i učešća mladih u društvenim oblastima koje su bitne za mlade. Nakon radionice učesnici su obavili konsultacije u vezi sa predstojećim aktivnostima u okviru programa zajedničkih aktivnosti Koalicije za 2020. godinu.

Sve aktivnosti se uvijek realizuju uz poštivajući svih preporučenih mjera za sprječavanje širenja COVID-19.

Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj ove aktivnosti je realizovala u okviru MyRight programa zajedničkih aktivnosti.

Više slika možete naći na našoj facebook stranici MyRight-BiH.

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World