Koalicija OOSI regije Doboj realizovala radionicu u okviru zajedničkih aktivnosti

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom regije Doboj 15. i 16. avgusta 2022. godine organizovala radionicu na temu UN Konvencije – zagovaranje i monitoring primjene članova 19, 24 i 27.

Na slici su učenice i učesnici u sali tokom održavanja radionice u ruc „terme ozrenPored mladih predstavnika Koalicije OOSI regije Doboj, radionici su prisustvovale i predsjednica Lokalnog savjetodavnog tijela za obrazovanje i zapošljavanje Doboj Nermina Isić i službenica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Doboja, Milica Pavlović, zadužena za oblasti obrazovanja, kulture i javnog informisanja.

Tokom radionice učesnici su kroz praktične lične primjere analizirali proces inkluzije učenika s invaliditetom u kontekstu UN Konvencije te naglasili da je primarna i najvažnija stepenica – adekvatna podrška zaposlenih u školama i roditelja. Ovom prilikom predstavljeni su i podaci Ministarstva prosvjete i kulture RS vezani za obrazovanje učenika s invaliditetom te usluge i dostupne resurse i vidove podrške.

Učesnici su se složili da je ostvaren napredak ali da je potrebno još mnogo rada kako bi obrazovanje učenika s invaliditetom bilo na zadovoljavajućem nivou, naročito naglašavajući potrebu za obezbeđivanjem didaktičkih pomagala i rješavanja problema pristupačnosti srednjih škola. S ovim su se složile i predstavnice LST-a Doboj koje su pored toga naglasile da je neophodno i uvođenje zanimanja koja su potrebna privredi a koja bi bila pristupačna i za učenike s invaliditetom.

Grupna slika učenica i učesnica u sali tokom održavanja radionice u ruc „terme ozrenNakon radionice je zaključeno da će se unaprijediti saradnja Koalicije i Lokalnog savjetodavnog tijela za obrazovanje i zapošljavanje Doboj, više i aktivnije će se raditi na promociji zanimanja kako za učenike bez invaliditeta tako i za učenike s invaliditetom kroz različite aktivnosti svih aktera, zagovarati za obezbeđivanje didaktičkih pomagala za učenike s invaliditetom, te intenzivirati aktivnosti na zagovaranju za pristupačnost Srednjoškolskog centra Doboj.

Radionica je realizovana u okviru MyRight programa zajedničkih aktivnost za 2022. godinu.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World