IV sastanak mentorice sa ženama s invaliditetom Koalicije OOSI regije Doboj

U okviru aktivnosti mentorskog programa projekta osnaživanja žena s invaliditetom „Ovdje sam - vidljiva i ponosna!”, mentorica Dragica Bekanović je održala četvrti sastanak uživo sa ženama s invaliditetom u Koaliciji organizacija osoba s invaliditetom regije Doboj, 13. aprila 2022. godine u Doboju.

U okviru aktivnosti mentorskog programa projekta osnaživanja žena s invaliditetom ”Ovdje sam - vidljiva i ponosna!”, mentorica Dragica Bekanović je održala četvrti sastanak uživo sa ženama s invaliditetom u Koaliciji organizacija osoba s invaliditetom regije Doboj, 13. aprila 2022. godine u Doboju, u sali hotela Park

U fokusu sastanka su bila prava osoba s invaliditetom, relevantni zakoni, Evropska konvencija o osnovnim pravima i slobodama, važnost borbe za prava, sloboda govora te Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju.

Učesnice su tokom rada analizirale izazove i probleme sa kojima se suočavaju žene s invaliditetom.

Razgovarano je o procesu i akterima lobiranja za prava osoba s invaliditetom, u skladu sa zakonima i UN Konvencijom.

Kroz interaktivni rad učesnice su imale priliku da kroz vježbu prođu jedan segment procesa zagovaranja, odnosno zagovaranja za prisupačnost određenim službama u zdravstvenim ustanovama.

Učesnice su ovom prilikom kroz neformalni dio sastanka razmijenile korisne i praktične savjete i informacije iz ličnih iskustava, te tako pružile podršku jedna drugoj.

Projekat „Ovdje sam - vidljiva i ponosna!” je finansiran kroz program MyRight-a od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja Embassy of Sweden in Sarajevo.

Više informacija o projektu možete naći na sljedećem linku: http://myright.ba/ovdje-sam-vidljiva-i-ponosna

#OvdjeSam #VidljivaiPonosna #VisibleAndProud #ŽenesInvaliditetom

#WomenWithDisabilities #MentoringProgram #GenderEquality #SDG5 #LeaeNoOneBehind #BiH

#MyRightBiH

#KoalicijaOOSIRegijeDoboj

#Kolosi Bijeljina

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomHNK

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomTuzlanskogKantona

#KoordinacioniOdborUdruženjaOsobaSaInvaliditetomKantonaSarajevo

 

Više slika možete naći na našim facebook stranicama: Vidljiva & Ponosna i MyRight-BiH

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World