Info-sesija ''''Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje'''' održana u Bijeljini

Partnerska organizacija Informativni centar za osobe s invaliditetom "Lotos" Tuzla, uz podršku i lijepo gostoprimstvo Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Grada Bijeljina - KOLOSI, organizovala je Okrugli sto/Info-sesiju sa ciljem promocije projekta: „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja".

Slika. partnerska organizacija informativni centar za osobe s invaliditetom

Info-sesiji je prisustvovalo 20 učesnika, a facilitator je bio direktor I.C. „Lotos" Suvad Zahirović. Prezentatori su bili: koordinatorica Melisa Papić koja je prisutnima predstavila ciljeve i aktivnosti projekta, Radmila Simić, predsjednica Humanitarnog udruženja žena "ARTA” i članica Odbora za obrazovanje Koalicije KOLOSI Bijeljina koja je učesnike upoznala sa sa tematikom seksualno i rodno zasnovanog nasilja, kao i Adisa Kišić koja je prisutnima prezentovala rezultate provedene Analize o rodno saznovanom nasilju prema osobama s invaliditetom u BiH.

Na Info-sesiji su učestvovali predstavnici organizacija, saveza i udruženja osoba s invaliditetom, kao i određeni broj učesnika online putem ZOOM platforme. Prisutni su iskazali zainteresovanost za uključivanje i saradnju u projektnim aktivnostima, s ciljem zajedničkog uticanja na iznalaženje najboljeg sistemskog rješenja za borbu protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom.

Projekat "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja˝ implementiraju partnerske organizacije IC Lotos Tuzla i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru MyRight- Empowers people with disabilities programa u Bosni i Hercegovini, finansiranom od strane Radiohjälpen u periodu od oktobra 2020. do septembra 2022.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World