Edukativna radionica o poznavanju nasilja nad mladim ženama s invaliditetom

U okviru projekta „Ovdje sam - vidljiva i ponosna” Forum žena s invaliditetom Koalicije OOSI HNK „Zajedno smo jači",prema svom planu aktivnosti, 23. februara 2023. godine održao je radionicu o poznavanju nasilja nad ženama s invaliditetom, u kojoj su učešće uzeli učenice i učenici srednje škole UWC Mostar.

Slika je nastala tokom radionice održane u restoranu

Tema radionice je bila poznavanje, način i postupanje vršnjaka u situacijama nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama s invaliditetom. Prisutnima se obratila predsjednica Foruma mladih žena s invaliditetom Koalicije „Zajedno smo jači", kao i druge članice Foruma i članice Aktiva/Vijeća mladih osoba s invaliditetom. Cilj je bio upoznati mlade maturante (mlade ljude bez invaliditeta) o vrstama nasilja nad mladim ženama s invaliditetom, kao i njihovo osvještavanje i senzibiliziranje za ovu tematiku.

Zaključak prve radionice vodio je u smjeru davanja podrške ženama s invaliditetom u njihovom angažmanu da imaju jednaka prava i poštovanje od strane svojih vršnjaka, porodice i sugrađana. Također, dosta se razgovaralo o ličnim iskustvima i načinu postupanja ukoliko bi se bilo ko od prisutnih našao u situaciji da svjedoči bilo kojoj vrsti nasilja, da stane u zaštitu žrtve i adekvatno pritekne u pomoć.

Zaključeno je da je najvažnije biti aktivan član društva u kojem živimo, smatrajući da osjetljive populacije treba naročito zaštititi od svih oblika nasilja, a svoj doprinos dati u aktivnom zagovaranju i senzibilizaciji društva o osobama s invaliditetom (u ovom slučaju mladim žena s invaliditetom) kao jednakim članovima naše lokalne zajednice.

Forumi žena s invaliditetom su formirani u pet koalicija koje djeluju u okviru MyRight programa u 2022. godini u cilju povećanja broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.

Projekat „Ovdje sam - vidljiva i ponosna” je finansiran kroz program MyRight-a od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja Embassy of Sweden in Sarajevo.

Više informacija o projektu možete naći na sljedećem linku:

http://myright.ba/ovdje-sam-vidljiva-i-ponosna

#OvdjeSam #VidljivaiPonosna #VisibleAndProud #ŽenesInvaliditetom

#WomenWithDisabilitie #ForumiŽenasInvaliditetom

#Ariticle6UNCRPD #GenderEquality #SDG5

#LeaveNoOneBehind #BiH

#MyRightBiH

#KolosiBijeljina

#KoalicijaOOSIRegijeDoboj

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomHNK

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomTuzlanskogKantona

#KoordinacioniOdborUdruženjaOsobaSaInvaliditetomKantonaSarajevo

Više slika možete naći na facebook stranici: Vidljiva & Ponosna

"Izrazi koji su radi preglednosti navedeni u jednom gramatičkom rodu u objavama na web stranici myright.ba se bez diskriminacije odnose i na muškarce i na žene."

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World