IC Lotos - Saopštenje za Evropski dan samostalnog života 5. maj

Patnerska organizacija Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos" Tuzla tim povodom objavila je saopštenje za javnost koji prenosimo u cijelosti.

Slika European Network on Independent Living - ENIL povodom obilježavanja Evropskog dan samostalnog života - 5. maja, povodom kojeg je partnerska organizacija IC Lotos iz Tuzle objavila saopštenje za javnost. Na slici su ljudi tokom protesta za samostalan život a u sredinu je umetnuta animirana slika plave ptice koja ima žutu krunu i žute noge i narandžasti kljun koja u desnom krilu nosi megafon. Iznad ptice stoji slijedeće #THISISLIBERTY #FREEOURPEOPLE #ILDAY2020 Ispod ptice stoji: European Independente Living Day

„Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos" Tuzla danas, na Evropski dan samostalnog života koji se obilježava svake godine 5. maja, želi podsjetiti na pravo na samostalan život, slobodu i značaj samostalnog života za osobe sa invaliditetom.

Tema kojom se obilježava ovogodišnji Evropski dan samostalnog života glasi: „Sloboda", kao osnovno ljudsko pravo koje ljudima garantuje dostojanstven život, ispunjenost, osjećaje životnih vrijednosti i pripadanja zajednici koji nijednom ljudskom biću ne bi smjeli biti uskraćeni.

Osobe s invaliditetom su često lišene slobode na različite načine i onemogućeno im je da ostvaruju sva ljudska prava na ravnopravan način sa svim građanima. Oni često ne poznaju osjećaj slobode zbog zatvora i ograničenja koje je kreirao neprilagođeni sistem u kojem osobe s invaliditetom ne mogu ostvarivati pravo na obrazovanje, zapošljavanje, kretanje i druga prava u svim sferama života koja bi trebalo da se podrazumijevaju za sve jednako.

Situacija kojoj je cijeli svijet izložen u zadnje vrijeme zbog pandemije koronavirusa nije mnogo promijenila svakodnevnicu osoba s invaliditetom. Oni svakako često žive odvojeni, smješteni u ustanove ili zarobljeni u izolaciji u svojim domovima, bez podrške i pristupa svim uslugama koje su im potrebne da žive slobodno i samostalno.

Danas želimo podsjetiti i ukazati na to da je invaliditet vidljiv tek uslijed prepreka okoline ako ona nije izgrađena po mjeri za sve građane na ravnopravan način. Sloboda i samostalan život osoba s invaliditetom su mogući kroz kombinaciju različitih faktora okruženja i individualnih faktora koji omogućavaju osobama sa invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima. To uključuje mogućnost da prave sopstvene izbore i odlučuju o tome gdje, s kim i kako će da žive, da imaju mogućnost obrazovanja, zaposlenja i da žive od svog rada itd.

Usluge za osobe sa invaliditetom moraju da budu na raspolaganju, pristupačne svima i pružane na temelju jednakih mogućnosti, uz njihov slobodan i informisani pristanak i da omogućavaju osobama sa invaliditetom fleksibilnost i samostalnost u svakodnevnom životu.

Cilj organizacije Evropskog dana samostalnog života - 5. maja je simbolično obilježavanje i promovisanje ideje samostalnog života, kako bi što više građana bilo upoznato sa ideologijom i pojmom samostalnog života kao spone između sistema: arhitektonske nepristupačnosti, nedovoljne obrazovanosti osoba sa invaliditetom, nemogućnosti zapošljavanja i ostvarivanja radnog odnosa, koji direktno utiču na kršenje ljudskih prava i dostojanstva čovjeka u ostvarivanju samostalnosti, kao i života izvan porodičnog okruženja.

Tim povodom, mlade osobe s invaliditetom, aktivisti i aktivistice Informativnog centra „Lotos" Tuzla, u okviru svojih redovnih online sastanaka u vrijeme izolacije zbog koronavirusa, kreirali su kratki film koji govori o tome šta za njih predstavlja sloboda, u želji da zajednički pokažu da su vidljivi, jaki i sposobni, i da, bez obzira na invaliditet, zaslužuju da budu ravnopravno uključeni u zajednicu."

U okviru MyRight- Empowers people with disabilities program u Bosni i Hercegovini (MyRight-BiH) realizuju se projekti koje implementiraju lokalne organizacije u partnerstvu organizacijama članicama MyRight iz Švedske, koje upravo rade na jačanju kapaciteta osoba s invalidtetom i njihovom osnaživanju na samostalan život.

Organizacija IC Lotos realizuje četverogodišnji projekat „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini" u saradnji sa Centrom za samostalan život iz Štokholma STIL - personlig assistans och politisk påverkan, u periodu 2018.-2021.

Više informacija na facebook stranici Informativnog centra za osobe sa invaliditetom "Lotos” Tuzla i na web stranici na sljedećem linku: https://www.ic-lotos.org.ba/.

Više informacije obilježavanju Evropskog dana samostalnog života - 5. maja diljem Evrope možete naći na facebook starnici European Network on Independent Living - ENIL na web stranici na sljedećem linku: https://bit.ly/2A2dQh9Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World