Članice Foruma žena s invaliditetom KS organizovale izlet na Vrelo Bosne

Članice Foruma žena s invaliditetom osnovanog pri Koordinacionom odboru udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo su provele nedjelju, 2. juna ove godine, na izletu na Vrelu Bosne.

Predsjednica ovog Foruma, Jasmina Dizdarević, uz pomoć saradnice i potpredsjednice Ajle Huseinović, je pozvala članice Foruma na izlazak i zajedničko druženje u prirodi na Vrelu Bosne. Ova lokacija je bila izabrana zbog pristupačnosti različitim invaliditetima žena članica Foruma koje su prihvatile ovu ideju.

„Iskreno, kad sam planirala realizovati ovu ideju i izaći sa ženama iz našeg Foruma žena sa invaliditetom, malo sam se plašila jer biti u zatvorenom prostoru je mnogo je lakše, ali je mnogo ljepše i mnogo izazovnije biti napolju u prirodi. Željela sam da mi žene s invaliditetom izađemo napolje i osjetimo miris proljeća, šume i cvijeća, i ponudila sam nekoliko opcija, a na kraju smo odabrale onu koja nam je, u neku ruku, najpristupačnija, a to je relacija Ilidža -Vrelo Bosne. Ja želim da svoje sudbinske prijateljice podstičem na sve ono u čemu i sama uživam, a to je život i sve ono što se njime zove", rekla je predsjednica Foruma žena s invaliditetom Kantona Sarajevo, Jasmina.

Sedam žena s invaliditetom je nakon šetnje od tramvajske stanice na Ilidži stiglo do Vrela Bosne, gdje su se osvježile i odmorile, i pokušale verati po niskim stablima, ali su izazov veranja ipak ostavile za neki drugi put.

Povratkom kočijama do Ilidže, okončale su jedan divan dan druženja i opuštanja u prirodi i dobrom društvu.

Važnost ovog izleta je pored uživanja u divnom danu, svakako i u činjenici da su Jasmina i Ajla samostalno organizovale ovaj izlet, bez učešća udruženja ili podrške bilo koga drugoga.


„Ovo je bilo divno iskustvo koje je potvrdilo da se možemo same organizovati i sprovesti naše ideje u stvarnost. Ponosne smo na ovaj poduhvat, a možda ćemo dokaz naše nezavisnosti idući put potvrditi kroz organizaciju ljetovanja žena s invaliditetom na moru ili na planini. Svakako ćemo podijeliti i tu informaciju na društvenim mrežama da inspirišemo i pozovemo i druge žene s invaliditetom da nam se pridruže."

Forumi žena s invaliditetom su formirani u pet koalicija koje djeluju u okviru MyRight programa u 2022. godini u cilju povećanja broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.

Projekat „Ovdje sam - vidljiva i ponosna” je finansiran kroz program MyRight-a od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja Embassy of Sweden in Sarajevo.

Više informacija o projektu možete naći na sljedećem linku: http://myright.ba/ovdje-sam-vidljiva-i-ponosna

#OvdjeSam #VidljivaiPonosna #VisibleAndProud #ŽenesInvaliditetom

#WomenWithDisabilitie #ForumiŽenasInvaliditetom

#Ariticle6UNCRPD #GenderEquality #SDG5

#LeaveNoOneBehind #BiH

#MyRightBiH

#KolosiBijeljina #ForumŽenaSaInvaliditetomRegijeBijeljina

#KoalicijaOOSIRegijeDoboj #ForumŽenaSaInvaliditetomRegijeDoboj

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomHNK #ForumŽenaSaInvaliditetomHNK

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomTuzlanskogKantona #ForumŽenaSaInvaliditetomTK

#KoordinacioniOdborUdruženjaOsobaSaInvaliditetomKantonaSarajevo #ForumŽenaSaInvaliditetomKS

Više slika možete naći na facebook stranici: Vidljiva & Ponosna

"Izrazi koji su radi preglednosti navedeni u jednom gramatičkom rodu u objavama na web stranici myright.ba se bez diskriminacije odnose i na muškarce i na žene."


Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World