Udruženje slijepih KS obilježilo Međunarodni dan bijelog štapa 15. oktobar

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. oktobra od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj datum proglasio Danom bijelog štapa.

Slika 1. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo nizom aktivnosti sa svojim članovima obilježilo Međunarodni dan bijelog štapa 15. oktobarInicijativu za korištenje bijelog štapa, kao zaštitnog znaka slijepih osoba u saobraćaju, dala je Guilly d’Herbmont, 15. oktobra 1930. godine. Tek nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa je vremenom prerastao u Međunarodni dan slijepih, te se ovaj značajan datum obilježava s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Partnerska organizacija Udruženje slijepih Kantona Sarajevo obilježila je ovaj značajn datum organizovanjem i učećem u nizu aktivnosti kojem su prisustvovali članovi udruženja.

U okviru obilježavanja 15. oktobra u prostorijama Udruženja održana je treća radionica "Promcija Brajevog pisma". Oko 40 slijepih osoba i članova njihovih porodica diskutovalo je o važnosti korištenja Brajevog pisma od strane slijepih osoba. Voditelj radionice i promotor Brajevog pisma Vehid Hajduković govorio je o istoriji nastanka Brajevog pisma, njegovom praktičnom značaju za svakodnevni život slijepe osobe.

Sa praktičnim primjerima ukazao je na njegovu nezamjenjivu ulogu i potrebu da ga svaka slijepa osoba nauči i svakodnevno koristi. Promotor je naglasio da su savremene tehnologije i njihovo korištenje od strane slijepih osoba veoma značajne ali da u mnogim situacijama ne mogu na adekvatan način zamijeniti Brajevo pismo.

Slika 2. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa 15. oktobar relizovalo 3. radionicu promocije Brajevog pisma

Očekivanja članova Udruženja slijepih Kantona Sarajevo su da nadležne institucije vlasti prepoznaju značaj ovog vida edukacije slijepih osoba i pružiti im adekvatnu podršku, što podrazumijeva da se i kroz sistemsko regulisanje Brajevo pismo definiše kao osnovno pravo na pismenost slijepih osoba.

Svi prisutni imali su mogućnost da za svoje potrebe dobiju tablice u kojima je objašnjeno pisanje Brajevog pisma, sa rasporedom tačkica.

Slika 3. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa 15. oktobar relizovalo 3. radionicu promocije Brajevog pisma

Radionice na temu „Promocija Brajevog pisma" se realizuju u okviru projekta "Unapređenje dugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti" za period 2018.-2021., koji Udruženje slijepih Kantona Sarajevo implementira u partnerstvu sa Savezom slijepih Švedske (SRF), finansiran od strane MyRight.

U Udruženju slijepih Kantona Sarajevo istog dana organizovana je i promocija Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Zakona o finansiranju političkih stranaka, u formatu pristupačnom za slijepe osobe.

Zakoni na B/H/S jezicima su kopirani na odgovarajući broj CD-ova i dostavljeni udruženjima slijepih u Bosni i Hercegovini. Ovo je za slijepe osobe veoma važan događaj jer sada mogu samostalno, bez ičije pomoći, čitati navedene zakone i upoznati se sa njihovim sadržajem.

Da bi ovi zakoni bili dostupni svim slijepim osobama objavljeni su na web stranici Centralne izborne komisije BiH i web stranici Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Više informacija možete naći na web stranici Udruženja slijepih Kantona Sarajevo na sljedećem linkuhttp://www.slijepi-sa.org.ba/

Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World