U susret Međunarodnom danu obrazovanja – 24 januaru

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 3. decembra 2018. godine usvojila Rezoluciju o Međunarodnom danu obrazovanja - 24. januaru, priznajući značaj obrazovanja koje igra ključnu ulogu za napredak i dobrobit svake osobe i cjelokupnog društva, te ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

Opis slike: na slici je djevojka duge smeđe kose koja čita knjigu u biblioteci. Djevojka sjedi u motornim kolicima za osoba s invaliditetom, a pored nje se nalazi polica sa knjigama. Izvor slike je kampanja #PonosniNaSebe Ove godine, Međunarodni dan obrazovanja obilježava se treći put zaredom, u situaciji kada oporavak i revitalizacija obrazovanja za generacije pogođene krizom uzrokovanom COVID-19 treba posbeno biti u fokusu, pogotovo za djecu i mlade s invaliditetom koji su i prije same pandemije u velikoj mjeri bili isključeni iz kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja u redovnim školama.

Stoga kvaliteteno obrazovanje koje transformiše osobe u pokretače promjena koji utiču na poboljašnje vlastitog položaja u društvu, a u konačnici utiču i na dobrobit cjelokupnog društva, jeste cilj održivog razvoja kojem sva društva teže.

"Vlade širom svijeta obećale su pružiti inkluzivno obrazovanje za sve do 2030. Samo je još desetljeće do tog roka, od vitalne je važnosti da se sada usredočimo na one koji su zaista izostavljeni.” Nafisa Baboo, Direktorica za inkluzivno obrazovanje u Light for the World (http://bit.ly/35XXGCn).

Više informacija o Međunarodnom danu obrazovanja možete naći na: https://www.un.org/en/events/educationday/

Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Međunarodnom danu obrazovanja - 24. januaru možete naći na sljedećem linku:  UN General Assembly resolution establishing the International Day of Education.

Održivi razvojni cilj 4 Agende 2030 možete naći na sljedećem linku: Sustainable Development Goal 4 - Education

Više o članu 24 Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom UN-a možete naćina sljedećem linku: https://bit.ly/2LWQPC ➡️ https://bit.ly/3nN6JNf.

#EducationDay #sdg4 #article24uncrpdAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World