Sastanak Aktiva mladih osoba sa invaliditetom Koalicije KOLOSI Bijeljina

Aktiv mladih osoba sa invaliditetom Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljine KOLOSI 29. maja 2019. godine održao je redovni sastanak u prostorijama vodeće organizacije Koalicije Regionalnom udruženju amputiraca Bijeljina.

Slika. Aktiv mladih osoba sa invaliditetom Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljine KOLOSI 29. maja 2019. godine održao je redovni sastanak u prostorijama vodeće organizacije Koalicije Regionalnom udruženju amputiraca Bijeljina

Sastanku su pored predstavnika Aktiva mladih prisustvovali i drugi predstavnici Koalicije

Zaključci sa sastanka Aktiva mladih su sljedeći:

1. U Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srpske, predviđen je uslov za sticanje prava na ličnu invalidninu, i mada je pohvalno da je odluka o novčanoj pomoći od prošle godine sada pretočena u pravo, važno je znati da se ovom odlukom ovo pravo daje samo onima koji suinvaliditet stekli u razvojnom procesu, odnosno do navršene 18. godine života. Aktiv mladih osoba sa invaliditetom Grada Bijeljine ne podržava diskriminaciju na osonovu godina starosti, vrste i nastanka uzroka invaliditeta.

2. Data saglasnost na uključivanje mladih osoba sa invaliditetom u dokument „Omladinska politika Grada Bijeljina u period 2019-2023” a koja ističe pet važnih oblasti:

-Mladi i zapošljivost

-Mladi u procesu donošenja odluka

-Mladi i obrazovanje

-Mladi i zdravi stilovi života

-Izvrsnost mladih

3. Aktiv mladih osoba sa invaliditetom nastojat će da dopre do mladih osoba sa invaliditetom koji nisu obuhvaćeni upitnikom, kao i do podatka o broju, lokaciji i potrebama mladih osoba sa invaliditetom kojima je potrebna pomoć.

4. Dogovorene obaveze i zadaci Aktiva mladih oko pripreme održavanja radionica koja se na kontinuiran način bavi pitanjima mladih osoba sa invaliditetom i njihovog prepoznavanja vlastitog indentiteta.

5. Aktiv mladih osoba sa invaliditetom najoštrije osuđuje slučaj zlostavljanja djevojke u Gradišci, koja je osoba sa invaliditetom/poteškoćama u razvoju, te zahtjeva od nadležnih institucija da se počinioci adekvatno kazne.

Sastanak Aktiva mladih Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljine KOLOSI održan je u sklopu MyRight programa zajedničkih aktivnosti 2018.-2021.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World