S velikom tugom i u nevjerici se opraštamo od naše drage dr. Belme Goralije

Teško je pisati o Belmi zato što nedostaju riječi da je opišu na pravi način i sve ono što smo imali privilegiju iskusiti kroz našu zajedničku saradnju.

Na slici je dr. Belma Goralija MyRight je odlaskom Belme Goralije pretrpio veliki gubitak – prije svega dobrog čovjeka a onda i saradnice.

Belma je bila među pionirkama zagovaranja za prava osoba s invaliditetom u poslijeratnom periodu kao dio tima koji je učestvovao u procesu konsultacija za izradu UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Uprkos svakodnevnim bolovima koje je trpila trideset godina kao posljedicu ranjavanja, Belmu je krasila vedrina koju je pratila upornost i posvećenost onome što radi pa je osim što je odgovorno radila na svom poslu doktorice citologa, bila i jednako vrijedna aktivistkinja za prava osoba s invaliditetom u programu MyRight-a. 

Svojim primjerom i životnim iskustvom je svjedočila o borbi za jednak i ravnopravan tretman u društvu pri tom nesebično pomažući svima koji su bili na istom putu.

Pored mnoštva aktivnosti u kojima je učestvovala, bila je liderica koja se snažno zalagala i pokušavala uticati na svoje kolege i kolegice, medicinske radnike, i izvan okvira naše zemlje, kako bi ih senzibilizirala i naučila na koji način da pristupe i ravnopravno tretiraju pacijente s invaliditetom. 

Belma je bila neustrašiva i nepokolebljiva pred svim mnogobrojnim izazovima pred kojima bi mnogi drugi pokleknuli birajući lakše i sigurnije načine ali Belma je uvijek birala da ostane žena s invaliditetom uzdignute glave.

Bila je i ostaće vječna inspiracija svima nama kao osoba koja nije odustajala i koja se uvijek trudila da nađe način da prevaziđe prepreke s kojima se svakodnevno suočavala, kako bi s osmjehom i "punim plućima" živjela život na dostojanstven način.

Sa zahvalnošću i ponosom ćemo čuvati uspomenu na našu dragu Belmu.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World