Promocija Brajevog pisma u okviru novog projekta Udruženja slijepih KS

U prostorijama Udruženja slijepih Kantona Sarajevo 24. aprila 2018. godine održana je prva radionica promocije Brajevog pisma.

Slika. U Udruženju slijepih Kantona Sarajevo 24. aprila 2018. održana prva radionica promocije Brajevog pisma

Voditeljica radionice promovisanja Brajevog pisma Amna Alispahić govorila je o istoriji nastanka Brajevog pisma, njegovom praktičnom značaju za svakodnevni život slijepe osobe. Sa praktičnim primjerima ukazala je na njegovu nezamjenjivu ulogu i potrebu da ga svaka slijepa osoba nauči i svakodnevno koristi. Istakla je da su savremene tehnologije i njihovo korištenje od strane slijepih osoba veoma značajne ali da u mnogim situacijama ne mogu na adekvatan način zamijeniti Brajevo pismo.

Okupljene slijepe osobe su sa oduševljenjem prihvatile ovakav način rada i djelovanja Udruženja i izrazile spremnost da nauče čitati i pisati Brajevo pismo. Također su izrazile svoja očekivanja da će nadležne institucije vlasti prepoznati značaj ovog vida edukacije slijepih osoba i pružiti im adekvatnu podršku, što podrazumijeva da se i kroz sistemsko regulisanje Brajevo pismo definiše kao osnovno pravo na pismenost slijepih osoba.

Radionici je prisustvovalo 20 slijepih osoba, članova/ce Udružnja slijepih Kantona Sarajevo.

Projekat "Unapređenje dugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti" Udruženje slijepih Kantona Sarajevo realizuje u periodu 2018.-2021. u saradnji sa partnerskom organizacijom Savezom slijepih Švedske (SRF), finansiranom od strane MyRight.

Više informacija o radionici i novom projektu Udruženja slijepih Kantona Sarajevo" možete naći na web stranici:http://www.slijepi-sa.org.ba/Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World