Pres-konferencija Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom KOLOSI Bijeljina

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljina KOLOSI je 24. septembra 2018. godine u Bijeljini organizovala pres-konferenciju povodom početka realizacije Strategije zagovaranja - promocije "Razumijevanja pristupa invalidnosti zasnovanom na ljudskim pravima" koalicija OOSI 2018.-2021. Strategiju će KOLOSI implementirati zajedno sa koalicijama iz regija Mostara, Doboja, Tuzle i Sarajeva u okviru MyRight Program zajedničke aktivnosti 2018.-2021.

Slika. Pres-konferencija Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom KOLOSI Bijeljina povodom predstavljanja MyRight Strategije zagovaranja koalcija osoba sa invaliditetom u okviru programa zajedničkih aktivnosti za period 2018.-2021.

Predstavnici KOLOSI obavjestili su medije i širu javnost da su Strategijom obuhvaćene dvije tematske oblasti: Položaj mladih osoba sa invaliditetom i Kvalitetno obrazovanje za osobe sa invaliditetom sa naglaskom na implementaciju člana 24 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, te su predstavili neke od mjera na kojima će se raditi u naredne četiri godine.

Predstavnici koalcije KOLOSI pozvali su mlade osobe sa invalidtetom da se preko partnerskih udruženja iz sastava koalicije KOLOSI uključe u rad udruženja kako bi pomogli da se formira Aktiv mladih osoba sa invaliditetom na području regije Bijeljina, koji će se baviti pitanjima mladih osoba sa invalidietom, kao i da se uključe u tri sportska kluba iz sastava koalicije u sjedećoj odbojci, košarke u kolicima i streljačkom klubu u gađanju vazdušnom puškom, jer je najbolji put rehabilitacije za osobe sa invaliditetom bavljenje sportom.

Na pres-konferenciji takođe istaknuta važnost zastupljenosti rodne ravnopravnost u udruženjima koja čine koaliciju KOLOSI, te su pozvane žene sa invaliditetom da uzmu više učešća u zagovaranju za svoja prava.

U naredne tri godine koalcija KOLOSI će raditi na implementaciji LPAI za Grad Bijeljina u četiri prioritetne oblasti: podizanje svijesti, pristušačnosti, žena sa invaliditetom, mladi i djeca sa invaliditetom.

Na pres-konferenciji je ukaznao i na diskriminaciju prema mirnodopskim osobama sa invaliditetom u Republici Srpskoj kojima invaliditet nije nastao u razvojnom periodu do 18. godine života jer po novoj uredbi Vlade nemaju pravo na ličnu invalidninu, i da će se KOLOSI u narednom periodu zalagati da se kroz zakone ta nepravda što prije ispravi.

Pres-konferenciju su pratile tri medijske kuće: NTV Arena, TV Slobomir i Semberske novine.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World