Otišao je prof. Stephen Hawking

Slika. Preminuo prof. Stephen Hawking, 14. mart 2018.

Otišao je prof. Stephen Hawking, svjetski poznati naučnik i čovjek koji je dao podršku borbi osoba s invaliditetom za ostvarenje svojih prava u Bosni i Hercegovini.

Vjerovatno u čudu da ga je neko iz neke male zemlje na brdovitom Balkanu kontaktirao da ga pita za dozvolu za korištenje njegovog lika u kampanji, prof. Stephen Hawking je, ne samo s radošću pristao, negoiposlao ličnu poruku osobama s invaliditetom u Bosni i Hercegovini: „Ako sam ja, s bolešću motorike neurona koja me je potpuno paralizirala, uspio u životu, onda to i drugi mogu".

Iskrena volja da doprinese poboljšanju stanja ljudskih prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini i poruka da ne odustaju od borbe za svoja prava, dala je vjetar u jedra kampanji #PonosniNaSebe.

Podrška profesora Hawkinga, čije je ime i rad od izuzetnog značaja za nauku i civilizaciju uopšte, čiji je sintetizovani glas i vedri duh bio prepoznatljiv svima i svugdje, služi nam kao čast i podstrek osobama s invaliditetom da ne odustanu i da se još više i jače bore za prava da žive dostojanstven život.

Slava i hvala profesoru Hawkingu.

MyRight in Bosnia and HerzegovinaAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World