Okrugli sto na temu 'Mentalno zdravlje u doba pandemije'

Partnerska organizacija Udruženje za uzjamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'Feniks' je u drugoj polovini decembra 2020. godine organizaovala okrugli sto na temu 'Mentalno zdravlje u doba pandemije'.

Slika. Partnerska organizacija Udruženje za uzjamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'Feniks' u drugoj polovini decembra 2020. godine organizaovala je okrugli sto na temu 'Mentalno zdravlje u doba pandemije'

Tokom okruglog stola je istaknuto da parcijalno izvještavanje o epidemiološkim podacima pojedinih regija ili kantona teži da optereti vijest, prosječnog gledaoca ili čitaoca dovodi u situaciju da sam razabire koji od brojeva su stvarno relevantni. Pri tome naročito treba insistirati na tome da ne bude pretenzija da se senzacionalističkim naslovima i propratnim komentarima tim vijestima dodaje nepotreban emocionalni naboj. Time se pogoršava mentalno zdravlje stanovništva, što potvrđuju i brojna dosadašnja istraživanja”.

Učesnici okruglog stola, stručnjaci raznih profila apleirali su na udruženja novinara i medijske kuće u BiH da u zajedničkoj akciji usvoje jedinstven format izvještavanja o dnevnom stanju u vezi s epidemijom COVID-19.

Imajući u vidu činjenicu da su korisnici usluga službi za zaštitu mentalnog zdravlja i drugi građani u stanju povećane potrebe za podrškom u tom domenu, a da je pristup uslugama u uvjetima pandemije COVID-19 otežan, učesnici okruglog stola smatraju da je potrebno promovirati online i telefonske vidove psihosocijalne podrške i njihovu dostupnost učiniti vidljivijom.

Takođe apeliraju na Krizni štab Ministarstva zdravstva TK da realizira inicijativu (Mreža psihosocijalne podrške), koju su tokom aprila ove godine pokrenuli profesionalci iz privatnog, nevladinog i vladinog sektora.

Više informacija na sljedećem linku: http://bit.ly/2KAJsAb

Okrugli sto je relizovan u okviru projekta "Organizaciono i institucionalno jačanje Feniksa sa razvojem mehanizama održivosti” koji Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK 'Feniks' implementira u partnerstvu sa Švedskom nacionalnom asocijacijom za socijalno i mentalno zdravlje RSMH, u okviru MyRightprograma 2018. - 2021. u Bosni i Hercegvini.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World