Obilježavanje 3. decembra u partnerskim organizacijama i koalicijama MyRight

Međunarodni dan osoba s invaliditetom (IDPD) obilježava se svake godine 3. decembra kako bi se promovisalo puno i ravnopravno učešće osoba s invaliditetom i preduzele mjere za uključivanje osoba s invaliditetom u sve aspekte društva i razvoja.

 

Slika. Međunarodni dan osoba s invaliditetom (IDPD) obilježava se svake godine 3. decembra kako bi se promovisalo puno i ravnopravno učešće osoba s invaliditetom i preduzele mjere za uključivanje osoba s invaliditetom u sve aspekte društva i razvoja. Na slici je logo 3. decembra.Ove godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježit će se tokom sedmice od 30. novembra do 4. decembra, zajedno sa 13. zasjedanjem Konferencije država potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. https://bit.ly/3mwrhch

 

Tema obilježavanja 3. decembra ove godine je „Izgradnja boljeg: pristupačnijeg i održivijeg društva nakon pandemije COVID -19 koje u potpunosti uključuje osobe s invaliditetom„.

 

Naše partnerske organizacije i koalicije su ovaj značajan datum za osobe s invaliditetom obilježile u svojim lokalnim zajednicama različitim aktivnostima, te tom prilikom ukazali na prava, te nepoštivanje istih i probleme sa kojima se suočavaju osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

 

BIJELJINA

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom terenski koordinator Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljina KOLOSI gostovao je u jutarnjem program BN televizije, te tom prilikom govorio o aktivnostima Koalicije te problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom tokom pandemije Covid 19. (https://youtu.be/ItMW1VEeyjw)

Takođe je u Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan sastanak predstavnika Koalicije i predstavnika Gradske uprave (https://bit.ly/36CZt0n).

Više informacija možete naći na facebook stranici Kolosi Bijeljina.

 

TUZLA

Predstavnici Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona i vodeće organizacije Informativnog centra za osobe s invaliditetom "Lotos" Tuzla povodom 3. decembra u jutarnjem programu i u emisiji "Pečat u vremenu" RTV TK, su govorili o položaju, pravima i mogućnostima osoba s invaliditetom. (https://youtu.be/uPotx520nGYhttps://bit.ly/2JDRWpB).

Povodom 3. decembra u Vladi Tuzlasnskog kantona održan je sastanak predstavnika Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona i premijera TK Denijala Tulumovića (https://bit.ly/37Dx2Pe).

Mlade osobe s invaliditetom, učesnici projekata koje realizuje IC Lotos snimili su film sa porukama povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji možete naći na sljedećem linku https://bit.ly/3gcYiYL.

Više informacija na facebook stranici IC Lotos

 

DOBOJ

U Doboju je povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, održano radno druženje sa članovima Aktiva mladih Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj. Druženju je prisustvovao i direktor OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" Doboj. Ovom prilikom su učesnici razgovarali o položaju mladih sa invaliditetom u situaciji epidemije, tekućim i planiranim aktivnostima.

Više informacija na facebook stranici Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom regije Doboj.

 

MOSTAR

Vodeća organizacija Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom HNK/Ž "Zajedno smo jači" Udruženje mladih "Ružičnjak - Los Rosales" organizovala je obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom zajedno sa Aktivom/Vijećem mladih Koalicije OOSI HNK/Ž.

Tom prilikom članovi Udruženje mladih "Ružičnjak - Los Rosales", učesnici radionice kuhanja su u restoranu „Lonato" priredili mali "Festival hrane” i goste počastili svojim kulinarskim delicijama, a gosti su imali priliku da pogledaju i izložbu radova radno-rehabilitacionih radionica.

Više informacija na facebook stranci Udruženje mladih "Ružičnjak - Los Rosales".

 

SARAJEVO

Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo je u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS tradicionalno organizovalo svečano obilježavanje 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Više informacija na facebook stranci KOO KS: https://www.facebook.com/koordinacioniks


Odbori za inkluzivno obrazovanje Koalicija

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom za Klix je govorila Sevdija Kujović, članica Odbora za inkluzivno obrazovanje Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo i Igor Ledić, član Odbora za inkluzivno obrazovanje Koalicije organizacija osoba s invaliditetom HNK/Ž "Zajedno smo jači".

"Kvalitetno inkluzivno obrazovanje će djecu i mlade s invaliditetom najbolje pripremiti za samostalnu i produktivnu sutrašnjicu i omogućiti veću uključenost u društvo. Pored obrazovne vlasti i obrazovnih institucija, svaki pojedinac također može učiniti život osoba s invaliditetom kvalitetnijim. Dovoljno je bolje razumijeti i uvažiti njihove potrebe, biti im prijatelji i podrška". Sevdija Kujović

"Učenici nemaju individualne prilagođene programe, nemaju stručnu pomoć (defektologa, psihologa, logopeda), nastavnici nemaju potrebno znanje za rad i prepušteni su sami sebi, škole ne provode razumnu prilagodbu ni u slučajevima kad se prepoznaju potrebe učenika s invaliditetom. Ovo je samo mali dio onoga što djeca i mladi s invaliditetom doživljavaju u obrazovanju". Igor Ledić.

Intervju možete naći na sljedećem linku: https://bit.ly/3lGhEH5 i na facebook stranici #ProbudiSe


Više o #IDPD2020 na UN Department of Economic and Social Affairs

Disability na sljedećem linku: https://bit.ly/37xrUw4Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World