Obilježavanje 21. marta - Svjetskog dana Down sindroma

U našoj zemlji i svijetu 21. mart se obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. Datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma.

Slika. Obilježavanje Svjetskog dana Down sidroma, 21. martSimbol Svjetskog dana Down sindroma su šarene čarape jer su one simbol različitosti.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja, te međunarodna podrška kako bi se poštovala prava osoba s Down sindromom i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, kao i promovisanje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanje, dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Tim povodom u Gradskoj Areni Zenica 21. marta 2018. godine održati će se manifestacija u obaranju svjetskog rekorda u broju osoba koje su obukle šarene čarape.

U Sarajevu na Medicinskom fakultetu takođe 21. marta 2018. godine u 18:00h, u amfiteatru Seid Huković Udruženje studenata medicine BiH "BoHeMSA" u saradnji s udruženjem "Život sa Down sindromom FBiH" organizuje javnu tribinu za studente medicinskog fakulteta na temu „Rana intervencija, inkluzija i jačanje kognitivnih vještina važni činioci u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti u osoba s Down sindromom". Predavanje će održati prim. mr. sc. Mensuda Hasahodžić, jedini bh. pedijatar-genetičar sa specijalizacijom za Down sindrom.

"Udruga za Down sindrom Mostar" za ovogodišnji Svjetski dan Down sindroma pokrenula je online kampanju kojom poziva na podršku oblačenjem šarenih čarapa i postavljanje fotografija na društvene mreže uz hedstek #ObrazovanjeBezDiskriminacije, dajući na ovaj način podršku da djeca i odrasli s Down sindromom ne budu diskriminisani na bilo kojoj osnovi, a posebno u onom dijelu svog razvoja koji bi im trebao biti najljepši, a to je osnovna škola.Pored ove kampanje Udruga 21. marta, u hotelu Mepas u 11:00h, održat će se promociju slikovnice dječje književnice Sonje Jurić pod nazivom "Moj brat i ja" koja je posvećena djeci s Down sindromom.

#WDSD18 #sarenecarape #ZivotSaDownSindromom #ObrazovanjeBezDiskriminacije #UdrugaZaDownSindromMostarAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World