„Javno zagovaranje i vođenje javnih kampanja“ za mlade slijepe osobe iz FBiH

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organizovalo je dvodnevni trening „Javnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja" za mlade slijepe osobe sa područja Federacije BiH. Trening je održan 23. i 24. juna 2018. godine u Sarajevu.

Slike. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organizovalo trening jab+vnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja za mlade slijepe osobe iz Federacije BiH, 23. i 24. juni 2018.

Na treningu je učestvovalo 16 mladih slijepih osoba, potencijalnih lidera. Učesnici treninga su bili iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Ovo je prvi bazni trening i učesnici su stekli osnovna znanja iz oblasti „Javnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja", sa fokusom na zagovaranje prava slijepih osoba i drugih osoba s invaliditetom. Drugi trening sa istim učesnicima organizovaće se u oktobru 2018. godine.

Slika 2. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organizovalo trenin javnog zagovaranja i organizovanja javnih kampanja za mlade slijepe osobe, 23. i 24. juni 2018.

Tokom treninga posebna pažnja je posvećena mogućnosti javnog zagovaranja koristeći kao alat Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Preporuke UN Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, koje su dostavljene Bosni i Hercegovini u aprilu 2017. godine.

Slike 3. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organizovalo trening jab+vnog zagovaranja i vođenja javnih kampanja za mlade slijepe osobe iz Federacije BiH, 23. i 24. juni 2018.

Mišljenje učesnika treninga je da je ovaj trening bio veoma uspješan i koristan. Smatraju da će nakon kompletiranja ove edukacije moći puno efikasnije zagovarati za prava slijepih osoba i više se angažovati u svojim udruženjima na provođenju programskih aktivnosti.

Treneri su bili: Adis Arapović i Fikret Zuko.

Treninzi se realizuju u okviru projekta "Unapređenje dugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti", koji Udruženje slijepih Kantona Sarajevo realizuje u periodu 2018.-2021. u saradnji sa partnerskom organizacijom Savezom slijepih Švedske (SRF), finansiranom od strane MyRight.

Više informacija o treninzima i novom projektu Udruženja slijepih Kantona Sarajevo možete naći na web stranici: http://www.slijepi-sa.org.ba/Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World