IC Lotos Tuzla organizovao obilježavanje Evropskog dana samostalnog života

Partnerska organizacija Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" u Tuzli organizovala obilježavanje 5. maja - Evropskog dana samostalnog života.

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla organizovala je obilježavanje 5. maja - Evropskog dana samostalnog života u Tuzli. 06. maj

Evropski dan samostalnog života obilježava se 5. maja već treću godinu zaredom, i predstavlja godišnji događaj koji služi podizanju svijesti o pravu na samostalan život i značaju samostalnog života za osobe sa invaliditetom.

Cilj organizacije ovog događaja je simbolično obilježavanje i promovisanje ideje samostalnog života, kako bi što više građana bilo upoznato sa ideologijom i pojmom samostalnog života kao spone između sistema: arhitektonske nepristupačnosti, nedovoljne obrazovanosti osoba sa invaliditetom, nemogućnosti zapošljavanja i ostvarivanja radnog odnosa, koji direktno utiču na kršenje ljudskih prava i dostojanstva čovjeka u ostvarivanju samostalnosti, kao i života izvan porodičnog okruženja.

Djeca i odrasle osobe sa invaliditetom su i dalje segregirani u velikim i malim institucijama diljem Evrope. Samostalan život u zajednici pravo je svih osoba s invaliditetom, naveden u članu 19 Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom UN-a, i dodatno objašnjeno u Opštem komentaru 5.

Samostalni život je moguć kroz kombinaciju različitih faktora okruženja i individualnih faktora koji omogućuju osobama sa invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima. To uključuje mogućnost da prave sopstvene izbore i odlučuju o tome gdje, s kim i kako će da žive. Usluge za osobe sa invaliditetom moraju da budu na raspolaganju, pristupačne svima i pružane na temelju jednakih mogućnosti, uz njihov slobodan i informisani pristanak i da omogućuju osobama sa invaliditetom fleksibilnost i samostalnost u svakodnevnom životu.

Kroz projekat „Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba sa invaliditetom u BiH" koji I.C. "Lotosprovodi u partnerstvu sa Centrom za samostalni život "STIL" iz Štokholma, a koji finansira MyRight- Empowers people with disabilities nastoje se osnažiti mlade osobe sa invaliditetom, te steći podrška čalnova njihovih porodica u ostvarivanju njihovog prava na samostalan život.

#ILDAY19 #UNCRPD #Article19

Više informacija na facebook stranici Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla na sljedećem linku: https://www.facebook.com/iclotos/i web stranici na sljedećem linku: https://www.ic-lotos.org.ba/

Više informacija o obilježavanju 5. maja - Evropskog dana samostalnog života u Evropi na facebook i web stranici European Network on Independent Living - ENIL na sljedećim linkovima https://www.facebook.com/ENILsecretaria/  i na https://enil.eu/Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World