Filmski festival „Uhvati film – Banjaluka” počinje za dva dana

Filmski festival „Uhvati film – Banjaluka” održaće se od  9. do 11. oktobra 2019. godine u Banjaluci. Svečano otvaranje biće upriličeno 9. oktobra u CineStar Delta Planet (Sala 5), sa početkom u 18.30, a naredna dva dana,  10. i 11. oktobra, projekcija filmova i prateći program nastaviće se u Muzičkom paviljonu „Staklenac”.

Slika. Filmski festival „Uhvati film – Banjaluka” održaće se od 9. do 11. oktobra 2019. godine u Banja Luci. Za vrijeme trajanja Konkursa za dostavljanje filmova na ovogodišnji „Uhvati film” festival pristiglo je 586 filmova iz 88 država svijeta. U okviru filmskog programa na Festivalu u Banjaluci, u periodu od 9. do 11. oktobra 2019, premijerno biće prikazana 24 filma, koji filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive. Prateći program festivala su panel diskusije na temе Razbijajući predrasude kroz umjetnost (moderator: Dušica Lipovac) i Žena juče, danas, sutra (moderator: Ana Kotur Erkić), sa zanimljivim gostima iz svijeta filma, kulture, umjetnosti, novinarstva, sporta... Program Festivala će upotpuniti i gostovanje Nebojše Kuruzovića - "Poesy za jednu osobu”.

Cilj „Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost  doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući potencijale i mogućnosti. Veoma je bitno da osobe s invaliditetom kulturna zajednica prepozna kao stvaraoce, tako i kao konzumente kulture. Filmski festival koji prikazuje filmove na temu invalidnosti i osoba s invaliditetom mijenjajući perspektivu i rušeći predrasude, u Banjaluci se održava od 2011. godine.  Potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom „Uhvati sa mnom ovaj dan-uhvati film”, postao je jedinstven regionalni filmski festival koji se, osim Banjaluke i Novog Sada, održava i u Rijeci i Kotoru.

Saopštenje za medije Filmskog festivala „Uhvati film – Banjaluka”  u cjelosti možete naći OVDJE, a program festivala OVDJE. Za više informacija posjetite njihovu web stranicu na slijedećem linku: http://bih.uhvatifilm.org/Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World