Drugi sastanak za realizaciju programa podrške među jednakima u IC Lotos

U prostorijama Informativnog centra za osobe sa invaliditetom "Lotos" Tuzla 15. oktobra 2018. godine održani su drugi po redu sastanci za realizaciju programa podrške među jednakima.

Slika 1. Drugi sastanak mladih osoba s invaliditetom za realizaciju programa podrške među jednakima u IC Lotos, 15. oktobar 2018.

Satanku mladih osoba s invaliiditetom prisustvovalo je 12 mladih osoba sa invaliditetom. Sastanak je vodio psiholog Bojan Šošić koji je sa mladim učesnicima radio na utvrđivanju osobina koje bi morala da posjeduje osoba koja pruža peer-support. Mladi su iznosili mišljenja iz svog ugla i na osnovu svog iskustva, te su se kroz diskusiju usaglašavali i o nepovoljnim postupcima kada je u pitanju peer-support, ali da je veoma bitno znati pronaći ravnotežu u svom nastojanju, kako u upornosti, tako i u prihvatanju poraza itd.

Slika 2. Drugi sastanak roditelja i članova porodica mladih osoba s invaliditetom za realizaciju programa podrške među jednakima u IC Lotos, 15. oktobar 2018.

Istovremeno se održao i drugi sastanak sa članovima porodica mladih osoba sa invaliditetom koji je vodila trenerica Amira Salković a kojem je prisustvovalo 10 roditelja/članova porodica. Na sastanku su se vodile vježbe u kojima su roditelji iznosili svoja iskustva o tome od koga su imali najveću podršku u suočavanju sa invaliditetom svoje djece, te se došlo do zaključka da su to većinom bili najuži članovi porodice jedni drugima. Razgovaralo se o njihovim dosadašnjim iskustvima iz učešća u projektu, kao i šta bi unaprijedili kada je u pitanju pružanje peer-support budućim roditeljima koji će biti učesnici projekta.

Program podrške među jednakima je servis koji se zasniva na konceptu prema kojem osobe sa sličnim životnim iskustvom dijele informacije, znanja, emocionalnu i praktičnu podršku kako bi rješavali probleme, razvijali se i unaprijedili kvalitet života.

Program podrške se realizuje u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za samostalni život osoba sa invaliditetom u BiH", koji I.C. „Lotos" provodi u partnerstvu sa švedskom organizacijom „STIL" iz Štokholma, finansiranom od strane MyRight.

Više informaciaj na web stranici Informativnog centra za osobe sa invaliditetom "Lotos” Tuzla: https://www.ic-lotos.org.ba/


Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World