Druga radionica o korištenju Konvencije i Agende 2030 za zagovaranje prava slijepih

Partnerska organizacija Udruženje slijepih Kantona Sarajevo13. novembra 2018. godine je organizovalo drugu radionicu„Kako koristiti Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom i Agendu 2030 u zagovaranju za prava slijepih" za članove organa upravljanja i aktiviste Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Slika. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo organizovalo drugu radionici o korištenju Konvencije i Agende 2030 kao alata za zagovaranje za prava slijepih osoba, 13. novembar 2018.

U radu radionice učestvovali su i predstavnici Saveza slijepih Štokholm – SRF, koji borave u posjeti Udruženju slijepih Kantona Sarajevo.

Na radionici je bilo prisutno 35 osoba. Uvodničari i voditelji radionice bili su Arvid Linden iz Saveza slijepih Štokholm – SRF, Suvad Zahirović i Fikret Zuko, koji su detaljno govorili o Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, Agendi 2030, Preporukama UN Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, te načinima zagovaranja za prava slijepih koristeći navedene dokumente.

Arvid Linden je posebnu pažnju posvetio načinu zagovaranja za prava slijepih koji prakticira Savez slijepih Švedske.

U sadržajnoj diskusiji tražena su najbolji i najefikasniji načini zagovaranja za prava slijepih u BiH, uzimajući u obzir ustavno uređenje BiH i slabo razvijene kapacitete organizacija slijepih u BiH.

Radionica je organizovana u okviru projekta "Unapređenje dugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti", koji Udruženje slijepih Kantona Sarajevo realizuje u periodu 2018.-2021. u saradnji sa partnerskom organizacijom Savezom slijepih Švedske (SRF), finansiranom od strane MyRight.

Više informacija o treninzima i drugim aktivnostima Udruženja slijepih Kantona Sarajevo možete naći na web stranici: http://www.slijepi-sa.org.ba/

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World