Doboj: Okrugi sto sa predstavnicima institucija o značaju primjene člana 24

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom regije Doboj 12. novembra 2021. godine je u Doboju organizovala okrugli sto na temu „MLADI i OBRAZOVANJE, VAŽNOST RAZUMNE PRILAGODBE ZA ADEKVATNU PRIMJENU ČLANA 24. UN KONVENCIJE".

Slika. Koalicija organizacija osoba s invaliditetom regije Doboj 12.novembra 2021. godine u Hotelu „Park

Učesnici oruglog stola su bili predstavnici obrazovnog sektora, Lokalnog savjeta za obrazovanje i zapošljavanje Doboj, Gradske uprave Doboj, Gradske razvojne agencije Doboj, te predstavnici Koalicije sa područja Doboja, Doboj Istoka i Teslića.

Organizovanje ovog okruglog stola imalo je za cilj promociju važnosti primjene člana 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i preporuka UN Komiteta te Indikatora za praćenje implementacije inkluzivnog obrazovanja u skladu sa članom 24., kako od strane institucija vlasti tako i svih drugih aktera u obrazovnom procesu sa naglaskom na važnost principa razumne prilagodbe, a pored toga i bolje razumijevanje položaja i potreba djece i mladih s invaliditetom.

Ovom prilikom je učesnicima predstavljeno stanje kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje u Doboju, kao i primjer dobre prakse OŠ „Vuk S Karadžić" Doboj. Kroz diskusiju su analizirana pitanja na kojima će se raditi ubuduće. Svi učesnici su prepoznali značaj i potrebu da se dalje radi na unapređenju obrazovanja za osobe s invaliditetom na svim nivoima te su dogovoreni budući zajednički koraci.

Koalicije OOSI regije Doboj je organizovala okrugli sto u sklopu MyRight programa zajedničkih aktivnosti.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World