Danas se obilježava Međunarodni dan mladih - 12. avgust

Glavni cilj obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih jeste ojačati međugeneracijsku solidarnost i saradnju, a to je bio jedan od glavnih motiva formiranja aktiva mladih 2018. godine u koalicijama koje djeluju u okviru MyRight programa u BiH. 

Grupna slika nastala ispred hotela Zlača na Zlači u blizini Banovića, tokom posljednjeg okupljanja aktiva mladih i drugih predstavnika koalicija od 29.06.--01.07.2022.

Na taj način mladima je omogućeno da uče od svojih iskusnih kolega/kolegica iz organizacija i koalicija te sami artikulišu potrebe koje imaju i preuzmu vodeću ulogu u procesima zagovaranja i rješavanja pitanja mladih osoba s invaliditetom.

Rad i djelovanje aktiva mladih i dalje je u fokusu rada koalicija na šta smo izuzetno ponosni.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine proglasila je 12. avgust za Međunarodni dan mladih, u cilju isticanja važnosti uloge mladih ljudi kao bitnih partnera u promjenama, te kao prilika za podizanje svijesti o izazovima i problemima s kojima se suočavaju mladi u svijetu.

Više o Međunarodnom danu mladih možete naći na sljedećem linku:

https://www.un.org/en/observances/youth-day

#Youth #InternationalYouthDay #IntergenerationalSolidarity #SDG #LeaveNoOneBehind #UNCRPD #inclusion


Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World