Danas 6. aprila obilježava se Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

Partnerska organizacija Udruženje Oaza obilježava ovaj značajan datum promovisanjem svojih aktivnosti koje realizuje za svoje članove kroz projekat "Moje pravo na sport", finansiranom od strane MyRight.

Slika. Danas 6. aprila se obilježava Međunarodni dan sporta za razvoj i mirGeneralna skupština Ujedinjenih nacija je 23. avgusta 2013. godine proglasila 6. april Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir, koji ističe moć sporta u promovisanju mira i iskorjenjivanju kulturnih barijera širom svijeta.

Na ovaj dan posebno se promoviše zdrav način života i naglašava fokus Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) da se omogući pristup sportu što većem broju ljudi.

Sport je istorijski odigrao značajnu ulogu u svim društvima, bilo u obliku konkurentnog sporta, fizičke aktivnosti ili igre.

Pravo na pristup i učešće u sportu i igru već odavno je priznato u nizu međunarodnih konvencija. Godine 1978. UNESCO je opisao sport i fizičko obrazovanje kao "osnovno pravo za sve". Ali do danas, pravo na igru ​​i sport se previše često zanemaruje ili se ne poštuje.

Sport ima jedinstvenu moć da privuče, mobiliše i inspiriše. Sport igra značajnu ulogu promovisanjem društvene integracije i ekonomskog razvoja u različitim geografskim, kulturnim i političkim kontekstima. Sport je moćan alat za jačanje društvenih veza i mreža, promovisanje ideala mira, bratstva, solidarnosti, nenasilja, tolerancije i pravde.

Sport podstiče:

· Individualni razvoj;

· Promociju zdravlja i prevencijau bolesti;

· Promociju rodne ravnopravnosti;

· Socijalnu integraciju i razvoj društvenog kapitala;

· Izgradnju mira i sprječavanje/rješavanje sukoba;

· Oporavak nakon katastrofa/trauma i normalizaciju života;

· Ekonomski razvoj;

· Komunikaciju i društvenu mobilizaciju;

Više informacija na: http://www.un.org/en/events/sportday/Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World