30 godina postojanja i rada organizacije Light for the World

Veliko nam je zadovoljstvo čestitati 30 godina rada i postojanja organizaciji Light for the World iz Austrije.

Slika. Light for the World danas 21. novembra 2018. godine obilježava 30. godišnjicu radaOrganizacija MyRight sa Light for the World razvija uspješnu saradnju još od 2012. godine koja traje do danas.

Zahvaljujući podršci Light for the World, ostvareno je nekoliko vrlo važnih i vrijednih postignuća za osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Najznačajniji je svakako najveći holisitički monitoring ljudskih prava osoba s invaliditetom kojim se detaljno utvrdilo u kojoj mjeri se poštuju i štite prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući tom monitoringu, napravljen je Alternativni izvještaj o primjeni Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom u BiH koji je predstavljen pred Komitetom UN za prava osoba s invaliditetom u Ženevi.Takođe je napravljen i alternativni izvještaj koji je predat i korišten za zagovaranje za Univerzalni periodični pregled Vijeća za ljudska prava UN.Oba izvještaja kao i zagovaranje u Ženevi je osiguralo niz preporuka našim vlastima za poboljšanje stanja prava osoba s invaliditetom.

I projekat koji je bio usmjeren na zdravstvo je takođe polučio uspjeh jer je Brošura za ophođenje prema osobama sa invaliditetom naišla na odličan prijem kod zdravstvenih radnika širom Bosne i Hercegovine. Takođe smo uz podršku Light for the World proveli i prvu kampanju na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine a koja je bila usmjerena na upoznavanje javnosti sa značajem ostvarivanja jednakih mogućnosti osoba s invaliditetom a što se dijelom postiže obezbjeđenjm neophodnih i adekvatnih pomagala. Edukacije o monitoringu ljudskih prava i zagovaranja su bile proširene na sedam koalicija organizacija osoba s invaliditetom pa su pored regija Bijeljina, Doboj, Tuzla, Sarajevo i Mostar, i predstvnici koalicija iz Istočne Hercegovine i Zenice učestvovali na ovim događajima.

Ovo su samo najvažniji rezultati koji su ostvareni kroz saradnju sa Light for the World. Trenutno razvijamo projekat usmjeren za jačanje institucija i organizacija osoba s invaliditetom vezano za primjenu člana 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN i uvjereni smo da ćemo i ovim projektom pozitivno uticati na povećanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja djece s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Ali najbolje od svega je da smo kroz ovu saradnju upoznali sjajne ljude, uvijek spremene da svoja velika znanja i iskustva podijele sa nama i koji nas uvijek bodre da pomjeramo granice svog znanja i djelovanja. Velika nam je čast da smo dio široke mreže prijatelja i saradnika Light for the World sa kojima doprinosimo izgradnji boljeg društva.

Našim dragim saradnicima iz Light for the World još jednom čestitamo ovaj značajni jubilej i želimo još puno godina uspješnog rada!Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World